BE A VOICE,
NOT AN ECHO

In Dakar
Geplaatst op

MICHELLINVROUWTJE & ENTHOUSIASTE BOLIVIANEN

AREQUIPA (PERU) – LA PAZ (BOLIVIA)

11 januari 2018 – Stage 6

Liaison > 447 km – Special > 313 km

Het lijkt erop dat Mirjam profijt heeft van haar goede voorbereiding. Mirjam: ‘In de aanloop heb ik in een hoogtetent geslapen en getraind op hoogte en ik moet zeggen, van de hoogte heb ik geen last. Deze route van vandaag lag me wel, snel en er zat van alles in maar doordat ik achteraan in het veld moet starten loop ik continu achter de feiten aan heb ik het gevoel.’

De weersomstandigheden zijn totaal anders, regen en kou. Ze zit op haar motor met een skipak aan en voelt zich soms net een Michellinvrouwtje, maar liefst vijf broeken heeft ze aan. Lekker warm. Mirjam heeft de pap op, ze is erg moe en de geblesseerde arm en de pijn die ze daarvan ondervindt vreet haar energie op. ‘Ik verlang naar meer energie, in de zandetappes heb ik zoveel energie verbruikt, waar haal ik extra energie vandaan?’, vraagt ze zich soms vertwijfeld af. Nou, wat dacht je van de fantastische, enthousiaste Boliviaanse bevolking! ‘Ongelofelijk, wat zijn die mensen geweldig.  Na de finish van de special reed ik door een haag van kleurrijke Bolivianen. Dertig kilometer lang toegejuicht worden, een officieel podium in LA Paz oprijden alsof ik gewonnen heb.’ Er worden victoriekransen en talismannen om haar nek gehangen en ze wordt gefeliciteerd door Boliviaanse hoogwaardigheidsbekleders. Ja, daar krijgt ze weer energie van!

0 Lees Verder
In Dakar
Geplaatst op

DRUPPELTJES BRANDSTOF & OMGEKEERDE SPECIAL

SAN JUAN DE MARCONA – AREQUIPA

10 januari 2018 – Stage 5

M-Liaison > 508 km – Special > 266 km

‘We hadden de special vandaag voor onszelf. Dat wil zeggen; geen auto’s en trucks die de track omgeploegd hadden. Maar wat bleek? Het was ongeveer de omgekeerde route van gisteren, dus reden we al vanaf het begin in de diepe sporen van de vrachtwagens en auto’s. En als je achteraan in het veld moet starten krijg je het gevoel dat je door een mul vers gemaaid maïsveld voortploetert. Dat heeft me veel energie gekost en de motor verbruikt dan veel meer brandstof’, vertelt Mirjam over deze zware etappe.

Mirjam vertelt verder: ‘Zo’n vijfentwintig kilometer voor de finish van het eerste gedeelte van de special stond een teamgenoot die net een paar druppels brandstof van wat mensen wist te bemachtigen, Voor de zekerheid ben ik achter hem blijven rijden zodat hij zeker deze finish kon halen.

Komen we bij de eerste finish, mochten we niet verder! De motoren en de quads kregen toto 13:00 uur lokale tijd om aan het laatste stukje special te beginnen en wij waren net te laat! De A.S.O. had besloten dat het laatste stuk te zwaar was en we in tijdsnood kwamen. We hebben met z’n tweeën de tijdstraf geaccepteerd en zijn vervolgens aan een ellenlange verbindingsroute begonnen richting het bivak van Arequipa.’ Niet dat die openbare route nou zo’n feest is en veilig al helemaal niet! Maar, ze krijgen dat waar ze zo naar gesmacht hebben; een waanzinnig zware Dakar.

0 Lees Verder
In Dakar
Geplaatst op

ELKAAR HELPEN & HET LICHT UITDOEN

SAN JUAN DE MARCONA – SAN JUAN DE MARCONA

9 januari 2018 – Stage 4

Liaison > 114 km – Special > 330 km

‘Loei-en loeizwaar, deze etappe. Eerst de quads zien kwijt te raken bij de massastart op het strand en dan? Alles, ik heb alles gezien, gevoelt en meegemaakt! Het zand was zó mul, de rivierbeddingen zó verraderlijk en het stof zó intens. De allereerste regel van de Dakar was absoluut noodzakelijk; ‘Je laat elkaar nooit staan, je helpt elkaar.’

Ik ben gefinisht, maar hoe? Meer dan een uur heb ik hulpverleent aan een quad-rijder en gewacht op de helikopter van de medics die ik op had geroepen’ vertelt Mirjam over haar ervaringen in de duinen.

En dan rij je niet echt meer vooraan in de karavaan en dus in het stof van de anderen. Vervolgens maakt ze zelf ook twee behoorlijk pittige schuivers waarbij ze haar rechter onderarm pijnlijk blesseerde en ze raakt daardoor totaal uit haar ritme. Mirjam: ‘Op een gegeven moment had ik het gevoel dat ik nog de enige was die daar reed. Ik dacht op een gegeven moment echt; ‘ik moet vandaag het licht uitdoen in deze zandduinen!’. En toch weet je dan op de een of andere manier de finish weer te bereiken en wordt je als een held onthaald door de enthousiaste bevolking van Peru.’

118 Lees Verder
In Dakar
Geplaatst op

EEN DIESELTJE & 100% DUINEN

PISCO – SAN JUAN DE MARCONA

8 januari 2018 – Stage 3

Verbindingsroute > 208 km – Special > 296 km

Mirjam vertelt: ‘Ik ben net een dieseltje, moet een beetje op stoom komen. Maar met dit soort specials lukt dat haast niet, dit is echt Dakar! Niemand mag meer zeuren over ‘geen echte duinen en zand meer in de Dakar Rally’, het is er namelijk elke etappe, 100% duinen en zand!

Met mijn ‘in een duinpan vastzit’ ervaring van de dag ervoor heb ik een teamgenoot nog kunnen helpen in het tweede gedeelte van de special. Hij zat muurvast en was bezig de motor verkeerd-om te zetten, en dan lukt het nooit. Vanaf een afstandje heb ik, schreeuwend, aanwijzingen gegeven en ja hoor, lang leve mijn duidelijke stem!

Onder het zand lagen hele tricky stenen die je niet ziet maar…wel voelt. Van die kontwippers die ervoor zorgen dat je niet weet wat er gebeurd maar ineens gelanceerd wordt. Dat was een oei-oei-momentje, ging net goed.

Staan er een paar kilometer verder ineens een stelletje motorrijders op een rijtje bij een duin. Ik stop, vraag me af wat er aan de hand is? Bleek dat niemand als eerste de duin durfde te nemen! Nou, ik wel, daar ga ik niet op wachten! Was ik ineens ‘leader of the pack’ met een paar motorrijders aan m’n achterwiel. Ik heb maar beetje gas bijgezet en er vandoor gegaan. Mijn motor houdt het goed, nu nog lekker in mijn eigen flow komen.’

396 Lees Verder
pagina 1 van 5