ELKAAR HELPEN & HET LICHT UITDOEN – Mirjam Pol

ELKAAR HELPEN & HET LICHT UITDOEN

SAN JUAN DE MARCONA – SAN JUAN DE MARCONA

9 januari 2018 – Stage 4

Liaison > 114 km – Special > 330 km

‘Loei-en loeizwaar, deze etappe. Eerst de quads zien kwijt te raken bij de massastart op het strand en dan? Alles, ik heb alles gezien, gevoelt en meegemaakt! Het zand was zó mul, de rivierbeddingen zó verraderlijk en het stof zó intens. De allereerste regel van de Dakar was absoluut noodzakelijk; ‘Je laat elkaar nooit staan, je helpt elkaar.’

Ik ben gefinisht, maar hoe? Meer dan een uur heb ik hulpverleent aan een quad-rijder en gewacht op de helikopter van de medics die ik op had geroepen’ vertelt Mirjam over haar ervaringen in de duinen.

En dan rij je niet echt meer vooraan in de karavaan en dus in het stof van de anderen. Vervolgens maakt ze zelf ook twee behoorlijk pittige schuivers waarbij ze haar rechter onderarm pijnlijk blesseerde en ze raakt daardoor totaal uit haar ritme. Mirjam: ‘Op een gegeven moment had ik het gevoel dat ik nog de enige was die daar reed. Ik dacht op een gegeven moment echt; ‘ik moet vandaag het licht uitdoen in deze zandduinen!’. En toch weet je dan op de een of andere manier de finish weer te bereiken en wordt je als een held onthaald door de enthousiaste bevolking van Peru.’

0