MIRJAM OP VIER WIELEN – Mirjam Pol

MIRJAM OP VIER WIELEN

Onlangs kondigde Mirjam aan dat zij in januari 2021 niet met haar motor aan de start zal staan van de Dakar rally. “Met pijn in mijn hart heb ik deze beslissing moeten nemen, de Dakar is toch dé rally waar ik elk jaar naartoe werk. Maar goed, nu gebruik ik deze periode om voor de nabije toekomst een goed meerjarenplan neer te zetten en daar de juiste ondersteuning bij te zoeken”, legt Mirjam uit.

Navigator in buggy
In september reed zij, naar wat later bleek de enige internationale rally van dit seizoen, de Breslau rally. Door het covid-19 virus vervielen andere wedstrijden. Mirjam: “ik ben een sporter die een doel nodig heeft om scherp en gemotiveerd te blijven. Wat dat betreft is dit een moeilijk jaar.

Maar toen kreeg ik, gelijk na de Breslau, een belletje van de Nederlandse buggyrijder Kees Koolen ‘Mirjam, ik zoek nog een navigator voor enkele wedstrijden en ik zat aan jou te denken, lijkt dat je wat?’

Nu ben ik al wel vaker gevraagd te navigeren in trucks of auto’s maar telkens kwam het agenda-technisch niet uit of leek mij de rijder/navigator combinatie niet de juiste. Maar Kees, dat voelde gelijk anders. Ik ken hem al jaren, een ervaren Dakarman waar ik in 2009 zelfs samen mee in één team heb gereden, beiden op de motor.”

Mirjam staat al sinds jaar en dag bekend als de beste Nederlandse navigator bij de motoren. En zo kwam Koolen uiteindelijk ook bij haar terecht.
Koolen: “Ik heb goede ervaringen met motorrijders als navigator. Mirjam ken ik al heel lang, ik weet dat ze nooit fout rijdt.”

Indrukwekkende palmares Kees Koolen
Koolen is de enige deelnemer ter wereld die in alle vijf klassementen de Dakar wist te finishen, respectievelijk op de motor, in de auto, op de quad, in de truck en in de SSV-klasse.

De Can-Am Maverick X3 waar Koolen het WK én ook de Dakar mee rijdt, is volgens Kees wellicht een kleine auto om te zien maar supersnel en heel comfortabel waardoor je er gevaarlijk hard mee kan rijden.

Vuurdoop
Enkele weken geleden beleefde Mirjam haar vuurdoop als navigator naast Kees Koolen in de Can-Am Maverick X3. De combi Koolen/Pol bleek prima te werken en samen hebben zij ondertussen ook een wedstrijd in Spanje gereden. In hun eerste wedstrijd wisten zij het podium te behalen, in Spanje een top vijf-klassering ook al finishten zij daar uiteindelijk niet met vier maar met drie wielen. Beiden gaan voor het hoogst mogelijke resultaat, ook als er onderweg een wiel afbreekt.

De smaak te pakken

Mirjam: “Als reserve-navigator voor Kees wilde ik de Baja Portalegre graag finishen omdat het team nog steeds een goede positie heeft in het Baja-wereldkampioenschap.” De Baja Portalegre 500 is voor Kees Koolen een belangrijke wedstrijd voor zijn positie in de WK-stand, waar hij tweede staat.

Technische special met écht stuurwerk
Helaas kreeg de Can-Am na 20 km problemen met de koppeling en kwam de snelheid niet meer boven de 100km. De special was niet te vergelijken met de grote waterpoel van de dag daarvoor, een stuk droger. “Het zonnetje scheen vandaag en dit was echt een special voor Kees, technisch en met echt stuurwerk. Uiteindelijk zijn we in deze special als 16de geëindigd en 13de algemeen. Dus finishen is gelukt!’, aldus Mirjam.
Tevreden over tijdelijke samenwerking
Beiden kijken tevreden terug op de tijdelijke samenwerking. Mirjam ruilt haar ‘kantoor’ van de buggy weer in om zich weer te storten op het motorrijden en het meerjarenplan voor haar rallycarrière. Kees gaat zich, samen met vaste navigator Jurgen van den Goorbergh concentreren op de laatste wedstrijden voor het WK en natuurlijk de Dakar rally in januari 2021.

Verlaat Mirjam nu de motorwereld om als bijrijder te gaan navigeren?
“Nee hoor. De samenwerking met Kees is goed bevallen en wie weet kan ik vaker invallen als navigator, maar ik ben en blijf een motorrijder in hart en nieren”, aldus Mirjam.

0