Mirjam – Mirjam Pol

A CHALLENGE FOR THOSE WHO GO,

A DREAM FOR THOSE WHO REMAIN BEHIND

rm211517
mp1_dkr2020_1
Mirjam Pol
Dakar Argentina-Chile 2009
Mirjam Pol

I CAN. I WILL. END OF STORY.

MET DE PAPLEPEL
Door de aderen van Mirjam Pol stroomt motorolie. Niet dat Mirjam een machine is, zeker niet. Mirjam is in alle opzichten een mens van vlees en bloed, een vrouw vol passie en humor. Waarom motorolie door haar aderen? Wat haar zo speciaal maakt is de liefde voor de motorsport, met de paplepel ingegoten door haar vader Hans Pol (de veel te vroeg overleden kampioen grasbaanrace en zijspancrosser), haar moeder en haar broer.

DAKAROVERWINNING
Mirjam liet zien zich als rookie prima staande te houden in het motorgeweld van de Dakar Rally 2006 met een tachtigste positie algemeen. Dat het Dakaravontuur geen bevlieging was en Mirjam geen ééndagsvlieg bleek nadat de Dakar karavaan verhuisde naar Zuid-Amerika. Haar gezonde verstand, doorzettingsvermogen en Twentse nuchterheid werden in Dakar 2009 beloont met de overwinning in het damesklassement!
Na haar Dakaroverwinning in 2009 stond Mirjam nog drie keer aan de start van de zwaarste rally ter wereld. Niet altijd met evenveel succes maar steeds met een ongelofelijk doorzettingsvermogen; altijd haar eigen weg volgend (letterlijk) en dankbaar en trouw aan haar sponsoren en fans.

BESCHEIDENHEID SIERT MIRJAM
Met haar bescheidenheid weet Mirjam constant en op een natuurlijke wijze te zorgen dat zij in ‘the picture’ blijft. Zij ontpopt zich als een autoriteit in navigeren en rijdt meerdere rally’s in binnen- en buitenland succesvol uit. In 2016 voegt ze, ondanks een aantal blessures, nog een persoonlijk hoogtepunt aan haar indrukwekkende palmares toe; ze rijdt de Red Bull Knock Out Strandrace uit! Toppunt van haar bescheidenheid? Pas nadat de organisatie van de zwaarste strandrace ter wereld haar informeert over haar positie in het eindklassement begrijpt Mirjam dat zij deze bijzonder zware strandrace werkelijk gewonnen heeft in het damesklassement!

PAS OP DE PLAATS
Tot en met 2011 reed Mirjam de zwaarste rally ter wereld op de motor. Daarna heeft ze een aantal jaren in de luwte als assistent-teammanager voor het HT Rally Raid team gewerkt.

DRIE JAREN PLAN
In januari 2018 stond Mirjam, wederom met motor, aan de start van de veertigste editie van de Dakar Rally, volgens de deelnemers de zwaarste Dakar sinds deze in Zuid-Amerika wordt georganiseerd.
Met bloed, zweet en tranen wist ze de eindstreep te halen en na een herstelperiode richtte zich volledig op haar zevende Dakar in 2019. Deze Dakar Rally voerde de deelnemers enkel door Peru, dus; duinen en zand… heel veel zand. En dat bleek haar terrein. Ze beleefde een fantastische Dakar waarin alles klopte, van het begin tot het eind.
Dakar 2020 in Saudi-Arabië was sportief gezien haar beste maar persoonlijk met een zwart randje door het overlijden van haar collega’s Paulo en Edwin.

EEN JAARTJE DAKAR RUST…
Mirjam geeft uitleg over haar toekomstplannen in een interview: “Het coronavirus heeft alles op z’n kop gezet. Mijn theatervoorstelling ging niet door, geen presentaties in mijn agenda, testen van het materiaal was niet mogelijk en natuurlijk ook geen motortrainingen en wedstrijden. Pas eind juli heb ik mijn eerste trainingsweek kunnen rijden. De start van de Dakar bereiken in januari vergt heel veel voorbereiding en planning. Voor mijn sponsoren heb ik niet kunnen betekenen wat ik graag had willen betekenen voor ze. En dat terwijl het voor iedereen, ook zakelijk, een hele onzekere tijd is.”

“Motorrijden zit in mijn bloed maar soms moet je eerlijk zijn naar jezelf en anderen. Op een gegeven moment moeten er afspraken en inschrijvingen bevestigd worden, betalingen gedaan worden en dan komt het moment om duidelijkheid te scheppen. Er zijn zoveel mensen bij mijn deelname aan de Dakar rally betrokken. Daarom heb ik, in goed overleg, besloten mijn Dakardeelname door te schuiven naar 2022.”

TAKE CARE OF ME,
THEN I’LL TAKE CARE OF YOU

In de Dakar Rally rijdt Mirjam met een Husqvarna FR 450 Rally.
Dit is de motor die haar ‘partner in crime’ is in januari en haar van de start naar de finish moet brengen.

Mirjam heeft met haar Husqvarna de afspraak gemaakt; “Als jij goed voor mij zorgt, zorg ik goed voor jou!”

Voorafgaand aan, en tijdens de Dakar rally wordt haar motor geprepareerd door team HT Husqvarna Rally Raid.

 

Specifications Husqvarna FR 450 Rally

Single cylinder, SOHC 4-stroke fuel-injected engine; displacement 449,3 cc

Bore 95 mm / stroke 63,4 mm, electric starter, 6 gears

Engine management: Keihin EMS WITH EFI

Control: 4V / OHC with rockers arms

Pressure lubrication with 2 oil pumps

Wet multi-disc clutch, operated hydr.

Ignition: Kokusan

Frame: Chromium molybdenum

Subframe: Self-supporting fuel tank 14 liters

WP XACT PRO 48mm closed cartridge Cone Valve suspension

Front suspension: WP-USD 48mm Cone Valve

Rear suspension : WP-Monoshock with linkage

Suspension Travel / R: 300 / 280 mm

Brakes F/R: Disc brakes 300 / 240 mm

Rims F/R: 1.6 x 21” / 2.50 x 18”

Seat height (unloaded): 945 mm

Carbon navigational tower

Fuel capacite: approx. 33 litres

Weigth: approx. 137 kg (without fuel)

850_4554
dkr19_01_15_stage8_0112
whatsapp-image-2019-01-06-at-04.56.00
0