Nieuws – Mirjam Pol

BE A VOICE,
NOT AN ECHO

PODIUM!

QATAR EERSTE WEDSTRIJD VOOR MIRJAM IN FIM BAJA WORLD CUP 2023 

Nadat Mirjam haar aanwezigheid op de Motorbeurs Utrecht met een goed gevoel had afgesloten ontving zij een bericht waarin bleek dat het format van de FIM Baja World Cup 2023 te zijn gewijzigd. De World Cup bestaat dit jaar uit een serie van acht wedstrijden. De bajas zijn verdeeld over de Golfstaten en Europa. De competitie ging begin februari van start met de Saudische Baja. Pas na afloop van die eerste wedstrijd werden de gewijzigde reglementen bekend gemaakt.

Hierdoor werd het onverwachts snel schakelen voor Mirjam omdat de inschrijving voor de tweede wedstrijd, de Qatar International Baja in Qatar, op het punt stond om te sluiten!

Mirjam tijdens de persconferenties, one of the top guys!

Niet ideaal
“Het is zeker niet hoe ik normaal mijn voorbereiding doe of aan een wedstrijd begin maar het heeft totaal geen zin om daar te lang bij stil te staan. Feit is, dat ik vannacht (maandag 13-3/dinsdag 14-3) ben gearriveerd in Qatar en met een lokaal geregelde motor donderdag 16 maart aan de start sta van de Qatar International Baja, mijn eerste wedstrijd voor de World Cup 2023!
Dinsdag krijg ik nog de mogelijkheid om een stukje met de motor te rijden, testen en af te stellen. Woensdags is de keuring, safety equipment moet worden gemonteerd en vervolgens hebben we de persconferentie. Donderdag ga ik de proloog verkennen. Daarna wordt de proloog gereden en zal de ceremoniële start en het podium zijn. Vrijdag en zaterdag: de wedstrijd! En… zondagochtend weer terug”, aldus nuchtere Mirjam die het positief bleef benaderen.

Woensdag 15 maart

WERELDTITEL VERDEDIGEN

Na de, lichtelijk chaotische, eerste dagen in Qatar begon Mirjam in het ritme te geraken en viel alles een beetje op zijn plek. Ze kon zich nog net op tijd inschrijven en moest vervolgens snel schakelen om alles voor elkaar te krijgen voor deze tweede ronde in het FIM Bajas World Cup 2023. En hoe ze het heeft geflikt, geen idee maar het is haar gelukt. Ze werkte haar administratieve en technische keuringen af, stond in het bivak van de Qatar International Baja met een motor en een startnummer!

Maar liefst 50 motor-en quadrijders stonden gereed om de administratieve en technische keuringen af te werken. In dat deelnemersveld zaten vier juniorrijders, veertien veteranen en vier vrouwen. Als verdediger van de wereldtitel reed Mirjam met startnummer 25.

Donderdags in de ochtend verkenden de deelnemers de proloog van iets meer dan 9 kilometer. Die middag werd het startsein gegeven voor de proloog, die vooraf gegaan werd door het ceremoniële gedeelte van de Qatar Baja op het startpodium.
Het resultaat van de proloog bepaalde de startvolgorde voor de allereerste echte kilometers op vrijdag. In totaal wachtte de deelnemers, over twee dagen verdeeld, zo’n 850 kilometer aan parcours.

Zaterdagavond zou duidelijk zijn wie van hen de volle 25 wedstrijdpunten achter haar naam mocht zetten.

Mirjam behield haar rust en bleef gefocust op de wedstrijd, zoals ze het zelf omschreef: ”Ik heb begrepen dat de etappes op verschillende soorten woestijnterreinen wordt gereden en dat we uiterst geconcentreerd moeten blijven om de valkuilen te vermijden, maar vooral om geen waypoints te missen of te verdwalen, want de navigatie schijnt geen peulenschilletje te zijn!”

Donderdag 16 maart

DE EERSTE KLAP IS EEN DAALDER WAARD…

Het waren maar zo’n negen kilometers, de proloog. Toch kan daar al een groot verschil gemaakt worden. Ga je te hard van stapel dan zijn dure foutjes zo gemaakt, rij je te behoedzaam dan kan dat betekenen dat je de eerste echte special achterin het veld moet starten. Mirjam wist het precies goed te doen.

“De verkenning van de route was per auto. We werden over het parcours gereden en er werd niet gestopt. Prima, ik was er blij mee. Ik heb hier geen fiets en negen kilometer lopen, daar zat ik met m’n nog brakke lijf niet echt op te wachten (Mirjam kwam met een flinke verkoudheid/griep in Qatar aan). En het is heel fair want iedere deelnemer heeft dezelfde mogelijkheden om te verkennen. Ik had al wel snel mijn strategie bepaald: gas open en zo snel als maar verantwoordelijk is de proloog afwerken! Ik had goed opgelet en wist bij de finish dan ook dat ik geen foutjes had gemaakt. Wat betreft de waypoints en het roadbook kon het niet mis gaan dus ik heb het roadbook gelaten voor wat het was en ben vol gas van start gegaan”, legt Mirjam uit.

Dat is de juiste strategie gebleken; ze klokte een 16de tijd algemeen en een dertiende tijd bij de motoren. Ze mocht daardoor  de eerste echte etappe als zestiende van start. “De eerste special ging een heel ander verhaal worden, toen werd het navigeren ook erg belangrijk. Ik zat de hele dag op een motor die, omdat ik hem niet goed ken, veel energie vroeg van mij. En doordat ik niet helemaal topfit was moest ik mijn energie goed zien te verdelen.”

Donderdagavond wachtte de deelnemers op de boulevard nog het ceremoniële podium.

Vrijdag 17 maart

KISTRIJDER 2.0 

Niemand heeft gezegd dat het gemakkelijk ging maar… als je je ergens in vastbijt kom je best wel ver, bleek wel. Wist Mirjam een goede twee weken geleden nog niet eens van een deelname aan de Qatar Baja, in de eerste etappe liet ze zien dat ze zich prima redt in haar ééntje tijdens de Baja in Qatar. Na de finish van de eerste wedstrijddag gaf ze haar geleende motor zelfs een technische check-up!

“Tja, juist met een motor die niet de jouwe is, ben je extra voorzichtig en daar zorg je goed voor. Doordat ik geen assistentie heb, doe ik het dus maar zelf. Dus motor heeft een servicebeurtje gehad en staat weer netjes in het Parc fermé. Ik ben deze Baja zeg maar kistrijder 2.0., haha”, lacht Mirjam als we haar spreken.
En reden tot lachen heeft ze wel, want het ging vandaag best lekker. Ze merkt wel dat de motor net een beetje snelheid mist ten opzichte van de rallymotoren waarmee gereden wordt: “Maar het verschil blijft behapbaar doordat het terrein behoorlijke navigatieskills vereist en daar zit wel mijn pluspunt. Ook al is het achteraf moeilijk uit te zoeken of je alle waypoints hebt gehaald.”

De officiële uitslag liet lang op zich wachten. Het voorlopige klassement liet een heel mooi resultaat voor Mirjam zien; ze finishte als negende. Daardoor stond ze in het algemeen klassement in de top tien! En dat had ze wel gehoopt maar zeker niet verwacht. “Ook al kan er nog wel het één en ander wijzigen, door hulp aan gecrashte deelnemers. Ik ben blij met hoe het ging en dat is het belangrijkste”, eindigt Mirjam haar verhaal.

Vrijdag 18 maart

TOPPRESTATIE

Mirjam hield na de eerste wedstrijddag nog een duidelijke slag om de arm, aangaande haar finishplek en finishtijd. Later in de avond, toen de lijst met definitieve uitslagen binnen kwam, bleek vooral de lijst met straftijden wel heel erg lang.
En… Mirjam stond daar niet op, ze was een van de weinige deelnemers die alle waypoints had gehaald. Uiteindelijk hield dat ook in dat Mirjam doorschoof naar een achtste positie. Ze stond dan ook als achtste aan de start van de laatste etappe. “Ik schrok ervan, die lijst met penalties! Het was ook zeker geen makkelijke etappe, zeker het vinden van alle waypoints was niet appeltje-eitje,  maar wel echt mijn ding natuurlijk”, liet Mirjam vanuit Qatar weten.
De laatste dag stond voor Mirjam in het teken van ‘zorgen dat je erbij blijft!’. Maar al snel werd duidelijk dat het navigeren een nog grotere rol speelde dan de voorgaande dag. En, navigeren en haar eigen pad volgen, dat kan ze!

Mirjam volgt altijd haar eigen pad…

Op het Podium!
Mirjam: “Wow! Ik weet niet wat ik zie! Dat is echt gaaf; ik ben gewoon derde algemeen geworden! Ik sta vanavond tussen de kerels, en zeker niet de minste, op het podium. Wat een beloning voor het harde werken vandaag, zeg. Ik had de hele dag een slinger van rijders achter me aanrijden. Het was echt een lastige dag maar ik heb toch 5 plaatsen in het algemeen klassement goed weten te maken! Ik had het in eerste instantie helemaal niet in de gaten, totdat ik door iedereen werd gefeliciteerd, andere rijders, hoge Qatar functionarissen, iedereen kwam me feliciteren en handen schudden!”

Geen assistentie maar niet alleen
Wie had dat gedacht? Op het allerlaatst inschrijven, niet de voorbereiding hebben die ze graag wil, geen assistentie en rijden op een motor die niet van haar is. Mirjam: “Wat ben ik Gerard ongelofelijk dankbaar! Ik mocht op zijn motor rijden, hij stond met de motor op een aanhanger achter de auto al op mij te wachten toen ik hier arriveerde. Hij heeft me zoveel mogelijk met raad en daad bijgestaan. Ik had dan wellicht geen officiële assistentie maar zijn hulp gaf mij het gevoel dat ik best professioneel bezig was.”

0 Lees verder

DAKAR RALLY 2023

DAKAR RALLY 2023

 

31-12-2022
PROLOOG
SEA CAMP -> SEA CAMP
13 KM

Het XXL-bivak vormt ook het decor voor de podiumceremonie waar de Dakar 2023 mee ingeluid wordt. Nadat de deelnemers over het podium rijden en het bivak in Sea Camp uitrijden zullen ze een korte special rijden van 13 km aan de kust. Deze Proloog gaat de startvolgorde van de eerste etappe bepalen. In omgekeerde volgorde van het proloogklassement mogen de beste vijftien motorrijders hun startplaats in de volgende etappe kiezen. Vanaf dag 1 zal het bepalen van de strategie een belangrijk onderdeel van de Dakar zijn!

DE EERSTE KILOMETERS ZITTEN EROP…
EN HET VOELT  GOED!

We spreken Mirjam vlak nadat ze gefinisht is. “Ik heb genoten, echt. Ik heb strak gereden en geen foutjes gemaakt. Misschien had ik zelfs wel wat sneller gekund maar ja, een foutje is zo gemaakt en ze zeggen het niet voor niets; tijdens een proloog kan je meer verliezen dan winnen. Ook vandaag heb ik verschillende rijders een schuivertje zien maken. Voor mij voelt het als een heel fijn begin van mijn tiende Dakar.”
Het was een snelle route en dat gaf Mirjam het gevoel dat ze het tempo er goed in had zitten. Dat geeft vertrouwen voor de aankomende dagen. Ze heeft een aantal dagen achter elkaar goed kunnen slapen en een goede nachtrust is voor Mirjam van groot belang voordat ze aan een wedstrijd begint. “Ik heb nu ook echt heel erg veel zin in de dag van morgen, de eerste ‘echte’ lange etappe. Na morgen weet ik ook echt een beetje hoe ik ervoor sta!”
Uiteindelijk finishte ze als 87ste algemeen en als 46ste in het Rally 2-klasse. Een prima uitgangspositie voor de dag van morgen.

 

01-01-2023
ETAPPE  1
SEA CAMP -> SEA CAMP
603km total – Special Stage 368km


Het speelkwartier is voorbij en de rally gaat nu echt van start. De geroutineerde deelnemers kunnen hier gebruik maken van hun ervaring. Zandpaden volgen op de steenachtige stukken met een behoorlijke hoeveelheid grind. De rookies kunnen hun duinsurf capaciteiten op de proef stellen op het laatste stuk. Hoewel het geen bijzondere uitdaging is, zal deze etappe kunnen bepalen wie, waar staat.

ZWARE DAG

 

Mirjam moest vandaag hard werken om aan de finish te geraken. “Zo zeg! Wat een lange en zware dag,” laat ze weten als ze aan het einde van de dag het bivak weer binnen is gereden. “Het laatste stuk van de verbindingsroute reed ik zelfs al in het schemerdonker. Ik heb mijn rijkleding uitgegooid, ik ben wel klaar met vandaag.”
Terwijl er voor haar een bord met pasta gehaald wordt, verhaalt ze verder: “Het was een hele moeizame dag. Terwijl het gisteren zo lekker liep, kwam ik vandaag niet goed in mijn ritme en leek alles zo moeilijk te gaan. Zeker het eerste gedeelte van de speciaal vond ik het een drama met die stenen en rotsen. Het leek wel nooit op te houden met die stenen. In een rivierbedding raakte ik een steen die ik niet kon ontwijken waardoor ik onderuitging maar gelukkig zonder ernstige gevolgen maar het geeft wel aan dat het ‘zo’n dag’ was.”
Kortom, het was een dag waarop het echt fout kon gaan, dus. Het kwartje kon de goede óf de verkeerde kant opvallen. En toch was het aan het resultaat niet echt te merken, het laatste gedeelte van de etappe bevatte duinen en daar lukte het Mirjam om toch weer tijd goed te maken.

Etappe 1: Finish 73ste   Algemeen klassement 73ste
                   Finish Rally 2-klasse 36ste –   Algemeen Rally 2-klasse 73ste

 

02-01-2023
ETAPPE  2
SEA CAMP -> ALULA
590km total – Special Stage 431km

De weg naar AlUla levert altijd iets bijzonders op. Het grootste deel van het parcours bestaat uit gesloten paden, dus goed getrainde stuurmanskunst loont. Zelfs deelnemers die tijd verliezen doordat ze verkeerd navigeren in het terrein vol met keien krijgen prachtige landschappen te zien terwijl ze door de canyons rijden. De etappe wordt waarschijnlijk beslist in de duinen, met aan de horizon enkele majestueuze Nabatese tempels.

KEIHARD ONDERUIT


De etappe van vandaag was er eentje waarvan Mirjam bij voorbaat al zoiets had; ‘vandaag moet ik zorgen dat ik erop blijf zitten en ik geen gekke dingen mee maak. Mirjam: “Het was een rare dag vandaag, we hebben zelfs nog regen gehad, en het was overleven om binnen te komen. De route lag mij absoluut niet maar je weet dat deze dagen erbij horen. En… gek genoeg had ik wel het idee dat ik er steeds beter in begon te komen, alsof het ‘minder hard werken’ was. Het kostte me duidelijk minder moeite dan gisteren om in een goed ritme te komen.

Tot zo’n 100 kilometer voor de finish ik over een pad met allemaal stenen door een rivierbedding reed. Het was echt in een oogwenk en ik had een behoorlijke snelheid, het ging zo snel en onverwachts, mijn motor gleed onder mij weg en ik vloog eraf.
Mijn airbagvest ging af en ik ben eerst even blijven liggen. Ik had wel snel in de gaten dat ik niets had gebroken maar voelde direct overal de pijn. Van mijn linkerschouder, via mijn rechterknie naar mijn linker teen, ik voel dat alles beurs is.”

Overleven?
Ze baalt enorm van deze nare schuiver die ook behoorlijke schade aan haar motor veroorzaakte. Haar team en monteurs buigen zich nu over haar motor terwijl Mirjam haar wonden likt en probeert te overzien wat dit voor de rest van de rally in kan houden. Ze is wel realistisch als ze uitspreekt dat door deze dag de rest van haar Dakar zich toch wel heel anders in laat kleuren. “We moeten even kijken hoe ik mij morgenvroeg voel maar ik hoop zo dat het geen kwestie van overleven op de motor gaat worden maar dat ik mijn hele lichaam toch weer kan motiveren om in de racestand te gaan.”
Mirjam was duidelijk: ‘Er is maar een ding dat vandaag moest gebeuren en dat was zonder kleerscheuren bij de finish komen… nou, daar ben ik zeker niet in geslaagd.”

Etappe 2: Finish 80ste   Algemeen klassement 73ste
                    Finish Rally 2-klasse 45ste –   Algemeen Rally 2-klasse 39ste

 

03-01-2023
ETAPPE 3
AL ULA -> HA’IL
669km total – Special Stage 447km

De deelnemers verlaten meteen het bivak voor wat David Castera heeft omschreven als ‘misschien wel de mooiste vijftig kilometer van de rally’. Of de rijders en rijdsters daar oog voor zullen hebben valt te betwijfelen, zij zullen zich moeten focussen op het vinden van de juiste route en het navigeren door een opeenvolging van ravijnen. Dit wordt ook weer een etappe waar alles en iedereen door elkaar geschud kan gaan worden.
Hoe de nacht van Mirjam is geweest en hoe het met haar verwondingen na de val in de vorige etappe ging, was aan de start van de derde etappe nog niet geheel duidelijk. Maar, ze ging van start en begon vol goede moed aan deze derde etappe van de 45ste Dakar rally.

JE VERBIJTEN IN DE STROMENDE REGEN…

Het leek Mirjam te lukken zich te verbijten en ze leek haar beurse lijf behoorlijk onder controle te hebben na de desastreuze dag van gisteren. Deze derde etappe keek ze tegemoet zoals zij dat zo goed kan en het al eerder heeft gedaan; koppie erbij houden en zorgen dat je met zo min mogelijk ellende in het andere bivak aankomt. Maar, toen begon het te regenen in Saudi-Arabië. Eerst zachtjes, maar al snel heel hard…
Bij kilometer 334,8km werden de rijders stopgezet, het weer werd te heftig voor de laatste kilometers. Mirjam en de rest van de rijders zaten te schuilen in een tent en zich te warmen aan een vuurtje buiten, toen ze te horen kregen dat er geen wedstrijdkilometers meer zijn voor ze. Via de openbare weg reden alle deelnemers naar het bivak van Ha’il.

Mirjam blijkt deze ‘verzopen’ etappe goed door te zijn gekomen. Ze leeft naar haar eigen moto; verstand op nul, blik op oneindig en zorgen dat de schade beperkt blijft!

Etappe 3: Finish 70ste   Algemeen klassement 70ste
                  Finish Rally 2-klasse 41ste –   Algemeen Rally 2-klasse 37ste

04-01-2023
ETAPPE 4
HA’IL -> HA’IL
573km total – Special Stage 425km

Zelfs sluwe woestijnvossen die alle soorten duinen hebben getemd, worden zelden geconfronteerd met pure zandbergen zoals die het veld te wachten staan tijdens de eerste 100 km van deze special. Als dat eenmaal uit de weg is, zal de lastige navigatie over de zandpaden die terugleiden naar Ha’il de deelnemers een paar keer in de problemen brengen. Om de instructies in het roadbook te ontcijferen en te volgen, is focus essentieel.

WAT EEN HEERLIJKE DAG…

Na de crash van eergisteren en het daaropvolgende waterballet van de nu al legendarische derde etappe kwam Mirjam tot de conclusie dat het zo slecht nog niet ging. “Toen ik mijn lijf zag in het volle licht schrok ik wel van een volledig kleurenpallet op mijn armen en benen maar gezien de gehele situatie gaat het redelijk”, liet ze weten met een bord pasta voor haar neus.

Smeerboel
Bij de teams in het bivak is het een ander verhaal. Het is bivak staat volledig blank en ook bij HT Rally Raid Husqvarna Racing is het niet anders. Er werd keihard gewerkt om de rijders warm te krijgen en te houden, de rijderskleding enigszins te drogen en ondertussen werden de motoren ook nog eens volledig onderhanden genomen. De vierde etappe ging gewoon van start dus rijders én de motoren stonden vandaag weer fris en fruitig aan de start. Het assistentie team kon vervolgens aan de schoonmaak.

Gisteren gaf Mirjam al aan zich wel te verheugen op de vierde etappe met veel meer zand en duinen, daar waar zij het meest in haar element is. “Dit was mijn soort terrein, wat heb ik een heerlijke dag gehad”, begint Mirjam. “Ik moest er eerlijk gezegd wel even inkomen maar wat heb ik genoten. De eerste tien kilometers kreeg ik het werkelijk voor elkaar om een duin, waar voorgangers van mij gewoon tegenop reden, niet in één keer te halen! En niet één keer maar gewoon vier van die duinen. Nou toen dacht ik ‘oké, denk na, wat gaat er niet goed hier?’, vervolgens ben ik gewoon een versnelling lager, dus hoger in de toeren naar boven gereden en dat ging perfect. Door die regenval was het zand natuurlijk loodzwaar geworden en er zat ook nog eens kamelengras onder en dat vroeg om een andere benadering!”

Lange halen, snel thuis?
Na de tankstop veranderde het terrein maar Mirjam genoot er niet minder om: “Het leek wel één lange strandrace, heerlijk! Hoe zeg je dat ook alweer? ‘Lange halen, snel thuis?’ Nou, ik heb in elk geval de gashendel opengedraaid en genoten van het zand, de mooie lange paden, super! Op het laatst zag ik het roadbook bijna niet meer en raakte ik best wel vermoeid maar een nachtje goed slapen maakt dat wel weer goed. M’n lichaam heeft natuurlijk wel een optater gehad een paar dagen geleden.”

Etappe 4: Finish 45ste   Algemeen klassement 59ste
                  Finish Rally 2-klasse 25ste –   Algemeen Rally 2-klasse 30ste

05-01-2023
ETAPPE 5
HA’IL -> HA’IL
646km total – Special Stage 375km

Zand, zand en nog eens zand in de tweede lus rond Ha’il, de Saoedische hoofdstad van de off-roadraces. Een veld met kleine duinen met kamelengras maakt plaats voor uitgestrekte duinen. De vaardigheid in het surfen over de duinen zal het verschil kunnen betekenen tussen het winnen of verliezen van minuten in dit slalom-achtige gedeelte van de special.

YOU WIN SOME, YOU LOSE SOME

Als de duisternis is ingevallen rijdt Mirjam het bivak binnen. Al snel wordt duidelijk dat er technische problemen zijn geweest. Mirjam verhaalt: “Ik begon heerlijk aan de etappe van vandaag, vol goede moed. We reden een stuk met z’n vieren op totdat ik op een gegeven moment een rood lampje zag branden. Oh jee, dat is niet goed. Nu reed mijn teamgenoot Wesley (Aaldering) voor mij, een voormalig monteur bij het team, dus ik dacht: even snel hem voorbij zodat ik kan vragen wat dit brandende lampje inhoudt. Wesley kon me vertellen dat ik waarschijnlijk een koelvloeistof/water lek had. Met deze wetenschap moest ik dus eerst uitzoeken wat er aan de hand was en het lek dichten of zorgen dat ik voldoende water had om telkens bij te vullen. Makkelijke opgave in de woestijn… NOT!”

Mirjam is vervolgens rustig verder gereden totdat ze een helikopter zag staan. Daar heeft ze geprobeerd het lek te vinden, toen dat niet lukte is ze met een grote lading water in een rustig tempo verder gereden. De beschermkap van de motor had ze meegegeven aan de organisatie in de helikopter zodat ze niet telkens alles eraf moest schroeven om het water bij te vullen.

Omdenken 2.0
De technische ellende van deze etappe heeft haar wel de koppositie in het damesklassement gekost. Mirjam: “Ja, natuurlijk baal ik dat ik zo veel tijd heb verloren maar we doen maar eens een ‘rondje omdenken’: hoe fijn is het dat ik het lampje überhaupt zag branden, hoe super is het dan vervolgens dat Wesley voor mij reed en advies kon geven, vervolgens staat er verderop in the middle of no-where ineens een helikopter voor water, het was niet warm waardoor mijn motor niet oververhit raakte én… ik heb alle waypoints gewoon gehaald!”

Nou daar is eigenlijk niets meer aan toe te voegen, behalve:
Morgen is er weer een dag!

Etappe 5: Finish 87ste   Algemeen klassement 65ste
                  Finish Rally 2-klasse 55ste –   Algemeen Rally 2-klasse 35ste

06-01-2023
ETAPPE 6
HA’IL -> RIYAD
919km total – Special Stage 357km

Doordat het bivak in Al Duwadimi door de regen volledig is weggespoeld heeft de organisatie ervoor gekozen dat gedeelte helemaal links te laten liggen en koers te zetten richting Riyad. De gehele etappe wordt daardoor zo’n 919 km lang. De special stage wordt met een kleine 100 km ingekort.
Kortom, een lange, lange Dakar dag…

DAT IS TYPISCH DAKAR!

En, als Mirjam dan eindelijk het bivak binnenrijdt, is ook dat bivak één groot waterballet. Even is er niets belangrijk: alleen warm worden, een droog plekje zien te vinden en natuurlijk; een bord pasta! “Ja sorry hoor, maar we hebben het allemaal zo ontzettend koud, we zijn net een stelletje verkleumde vogeltjes die allemaal zo dicht mogelijk bij de warmtebron willen zitten. We vechten er bijna om”, lacht Mirjam de ellende maar een beetje weg.

“Vandaag vroeg iemand mij of dit normaal was, zo waar als de rally was. Dat is toch niet normaal, Mirjam? Jij kent de rally, wat vind jij? Ik heb alleen geantwoord: ‘wilde je naar de zwaarste rally ter wereld? Ja? Nou dan ben je hier op het juiste adres!’ Ook ik vreet mezelf op, maar dit is exact wat wij zelf wilden! En eigenlijk is het dus ook prachtig, over een paar weken in elk geval, of misschien volgend jaar. Dan zeggen we: weet je nog, die vijfenveertigste rally?”

Mirjam rijdt haar tiende Dakar en weigert ook in termen als opgeven te denken. “No way, zeg. Al moet ik kruipen, haha. Wij hebben vorig jaar duidelijk gemaakt aan de organisatie: Wij willen een zware rally. Nou die hebben we. En dat is goed! Het is zwaar. Het is lang. Het is koud. Het is nat. Het is warm. Tja, het is Dakar!”

Een mooie dag
En, hoe was je dag verder, Mirjam? “Ja, goed. Mooi. Ik denk dat ik een hele goede dag heb gehad. Gelukkig kon ik de deelnemers die voor mij reden goed en makkelijk inhalen. Eigenlijk vloog ik ze voorbij. Lange tijd reed ik op met een snelle Chinees, totdat ik een foutje maakte en een even onderuit gleed. Maar zonder schade kon ik verder rijden. Volgens mij heb ik goede zaken kunnen doen in het klassement en daar ben ik ook blij mee.”

Etappe 6: Finish 43ste   Algemeen klassement 59ste
                  Finish Rally 2-klasse 22ste –   Algemeen Rally 2-klasse 30ste

07-01-2023
ETAPPE 7
RIYADH -> AL DUWADIMI
476km total – No Special Stage

In verband met de weersproblemen van vandaag en de uitputting en vermoeidheid van de motorrijders hebben de organisatoren van Dakar besloten de special van de zevende etappe tussen Riyad en Al Duwadimi te schrappen. De motoren en quads rijden daarom vanaf 10 uur via de openbare weg het bivak in Riyad uit om naar het  marathonbivak in Al Duwadimi te vertrekken.

Etappe 7: Finish – Algemeen klassement
                  Finish Rally 2-klasse –  Algemeen Rally 2-klasse

08-01-2023
ETAPPE 8
AL DUWADIMI -> RIYADH
824km total – Special Stage 346km

Mirjam en alle andere motor- en quadrijders hebben gisteren geen special stage gereden naar het bivak in Al Duwadimi. Vandaag zijn zij wel vertrokken voor een mooie special. Dit gedeelte is nieuw, ook voor diegene die al vaker rondom Riyadh hebben gereden. Het eerste gedeelte bevat prachtige en fotogenieke valleien in het hart van de bergen. Het tweede gedeelte is totaal anders met immense open woestijnvlaktes.
Als de rijders deze dag goed door zijn gekomen wacht hun in Riyadh op maandag, eindelijk, hun welverdiende rustdag. En die rust moeten ze echt nemen want de organisatie heeft grootse plannen voor de tweede week. Maar eerst moet deze dag weer afgevinkt worden!

ON THE ROAD AGAIN

De 8e etappe van het marathon bivak 2.0 in Al Duwadimi naar Riyadh brengt iedereen weer terug bij de teams. De afgelopen dagen leken rommelig en ongeorganiseerd maar niets was minder waar. De Dakar organisatie heeft eruit weten te halen wat erin zat gezien alle omstandigheden.

Mirjam heeft zojuist de finish bereikt van de achtste etappe en leek ook deze etappe weer zeer constant te hebben gereden. Het voorlopige resultaat is er weer eentje om trots op te mogen zijn! Dat zijn zeer goede resultaten om ná de rustdag de tweede week mee te beginnen!

Etappe 8: Finish 43ste   Algemeen klassement 55ste
                  Finish Rally 2-klasse 22ste –   Algemeen Rally 2-klasse 29ste

09-01-2023
REST DAY RIYADH

10-01-2023
ETAPPE 9
RIYADH -> HARADH
710km total – Special Stage 439km

De eerste etappe na de rustdag is niet bedoeld om de rijdersdirect weer op de pijnbank te leggen, maar robuuste stuurmanskunst zal goed van pas komen in de wadi’s en ravijnen in het begin van de special. Van het pad afraken en worstelen met de navigatie zijn slechts twee van de gevaren in deze special. Ze zullen ook een prachtige duinenrij moeten overwinnen op de weg terug naar het bivak.

POWER WOMAN ZONDER ROADBOOK

Wat een sterke start van de tweede week voor Mirjam! Ze finisht deze special stage wederom in de top vijftig. Ze is vandaag zelfs de beste Nederlandse motorrijder. Mirjam behaalde dat goede resultaat ook nog eens zonder roadbook!

Dat vraagt om wat uitleg, Mirjam? “Mijn navigatie ging op de verbindingsroute kapot. Ik heb voor de start nog geïnformeerd of ik dat nog kon repareren, maar helaas. Dus had ik keuze uit twee opties; 1. Handmatig mijn roadbook doordraaien wat levensgevaarlijk was omdat je dan maar één hand aan het stuur hebt in een moeilijk veld. Of 2. Mijn roadbook vergeten en vervolgens achter iemand aanrijden. Twee slechte opties maar ja, meer smaken waren er niet. Degene die mij kennen, weten dat ik voor de eerste optie ben gegaan. Al snel kwam ik erachter dat ik dat niet 400 kilometer vol ging houden. Vervolgens heb ik dus aangepikt bij een rijder die snel was maar die ik wel bij kon houden.
Het hield wel in dat ik ook op anderen moest vertrouwen om de waypoints te vinden. Zonder roadbook weet je namelijk ook niet waar die liggen en ook niet waar je moet zoeken. Soms ging ik op ervaring een waypoint zoeken; op het ‘gedrag’ van andere rijders afgaan. Wie gaat er ‘sneaky’ of juist vol overtuiging vandoor? Daar moest ik dan als eerste gaan kijken!”

Hoe kijkt ze naar de aankomende dagen, the Empty Quarter: “Ik ben heel erg nieuwsgierig wat ons te wachten staat en wat morgen en vooral de marathonetappe gaan brengen. Ik hoop er in elk geval heel erg van te genieten wat volgens iedereen gaan we een paar unieke en bijzondere dagen tegemoet. Ik ga in elk geval al heel vroeg mijn nest in, probeer zoveel mogelijk rust te pakken. We moeten er morgen supervroeg uit omdat het een lange verbinding is. Daarna 113km special stage, niet echt lang maar…wel 113km echte duinen!”

Etappe 9: Finish 43ste   Algemeen klassement 53ste
                  Finish Rally 2-klasse 23ste –   Algemeen Rally 2-klasse 29ste

11-01-2023
ETAPPE 10
HARADH -> SHAYBAH
623km total – Special Stage 114km

De special stage is bewust kort in kilometers gehouden. Dit is de allereerste keer dat de Dakar diep het hart van het Empty Quarter binnentreedt.
Het is een voorproefje van wat er de aankomende dagen gaat komen en dat voornamelijk zand op het menu heeft staan. De lange verbindingsroute neemt vandaag het grootste deel van de etappe in beslag.

VOOR IEMAND DIE ZIJN DAG NIET HAD,
DENK IK DAT IK WEL EEN GOEDE DAG HAD…


Dat verdient wel enigszins een uitleg, Mirjam. Het had een uitspraak van Cruijff kunnen zijn. “We zijn vannacht wel opgestaan en via een lange verbinding ook wel naar de start van de special gereden, maar… ik had niet het idee dat ik überhaupt wakker ben geworden.
Aan de start had ik eigenlijk gelijk al zoiets van ‘tja, mmwha, tja’. Ik zat er prima op, hoor maar ik had gewoon geen energie, geen snelheid, alsof ik vandaag de puf er niet voor had. Degene met wie ik gelijk startte had daar blijkbaar ook last van dacht ik, dus die ben ik gelijk voorbijgereden. Maar dat bleek al snel tactiek van hem te zijn want hij wilde graag áchter mij de duinen in en niet voor mij. Ja lekker, hè. Maar goed, vervolgens zijn wij weer achter een Chinese rijder gaan rijden totdat die zich vastreed.
Terwijl ik dus weer samen met mijn startvriend door de duinen reed kwam er een jongen uit Koeweit mij voorbij. Hij reed wel sneller maar ik dacht, ‘zal ik bij hem aanpikken? Of toch voor stabiel en zeker kiezen? En toen dacht ik: ach, ik kan het in elk geval proberen!’ En dat werkte uitermate goed! Ik bleef op zo’n 100 meter achter hem hangen maar het pepte mij
iets op en ik was er weer helemaal bij met m’n koppie!”, legt Mirjam uit.

Zo heeft ze de special stage gereden totdat de Koeweiti een verkeerde duin op reed en zich vastreed en Mirjam in haar eentje de finish overkwam!

“Dat bedoelde ik dus eigenlijk te zeggen, het leek alsof het niet echt mijn dag was. Maar toen ik de finish overkwam en het resultaat zag, dacht ik; ‘Oh dat was best wel een goede dag!”,
eindigt Mirjam lachend haar betoog.
Ze is op tijd weer terug in het bivak en gaat zich nu voorbereiden op de marathonetappe van morgen en overmorgen ín het Empty Quarter!

Etappe 10: Finish 47ste   Algemeen klassement 53ste
                       Finish Rally 2-klasse 22ste –   Algemeen Rally 2-klasse 29ste

12-01-2023
ETAPPE 11 – FIRST MARATHON
SHAYBAH -> EMPTY QUARTER
426km total – Special Stage 275km

Het zal van cruciaal belang zijn alles heel te houden want in het bivak is er geen assistentie en ook zijn er geen monteurs om de rijders te helpen. Het eerste deel van de marathon etappe is eigenlijk een liefdesbrief aan de rally raids. Direct na de start staat de teller op 4.000 kilometer specials, waarmee de race zich begeeft in de categorie ‘extreem uithoudingsvermogen’. De uitzetters van de route betitelden deze etappe al als een slopende special stage in alle mogelijke kleuren zand. En aangekomen in het bivak staan ze er alleen voor.

ON TOP OF THE WORLD

Terwijl het hele deelnemersveld zich puffend, steunend en kreunend door de dagen zwoegt zegt Mirjam doodleuk na het eerste gedeelte van de marathonetappe: “Nou, dat had wel zwaarder gemogen?!”
Dat vraagt wederom om een beetje uitleg. “Dit zijn de etappes waar ik goed in ben en waar ik verschil kan maken. Rijders die in die mega duinen op het randje van breken staan en net over hun grens gaan, gaan daar stuk. En zo kruip ik steeds verder in het klassement omhoog. Maar helaas lukte dat vandaag niet want na elke duinenpartij kwam een grote open vlakte. Zo konden de rijders die zich volledig leeg reden in de mulle zandduinen weer op adem komen op die vlakke stukken!”

Maar ze heeft ontzettend genoten van het prachtige duinenlandschap waar ze zich zo in thuis voelt. Ze reed deze etappe heel constant. “Jammer dat ik niet met andere, snelle rijders op kon rijden. Als je alleen rijdt, daag je jezelf nooit zo uit dan je doet met andere rijders. We zijn lekker vroeg in het bivak, ik heb de motor al nagekeken, die heeft het prima gehouden. Ik heb filters en oliën nagekeken, allemaal picobello! Het tentje staat al en die heb ik heel tactisch neergezet, dat ben ik aan het bewaken want volgens mij heeft iemand bedacht dat ik met de hele zooi moet verhuizen, maar dat doe ik echt niet!”
En… hoe vond Mirjam het om door het beroemde en beruchte Empty Quarter te rijden: “Ja prachtig! Dit is het! Zo moeten duinen zijn, zo hoog, zo imposant! En zacht. Zacht zand. Lastig rijden. Ploeteren soms. Ik vond het heerlijk! Natuurlijk, ik moet wel eerlijk zijn. Dit is echt hele andere koek als je in de problemen komt en ook nog eens beseft dat er geen assistentie op je wacht in het bivak. Het was een super etappe, het navigeren en rijden gingen perfect, een prachtige dag.”

Etappe 11: Finish 44ste   Algemeen klassement 52ste
                       Finish Rally 2-klasse 24ste –   Algemeen Rally 2-klasse 29ste

 

13-01-2023
ETAPPE 12 – SECOND MARATHON
EMPTY QUARTER -> SHAYBAH
375km total – Special Stage 185km

Deze etappe legt de nadruk op het tactische inzicht van de coureurs in de Dakar. Wie slaagt erin de dunne lijn te bewandelen tussen niet te hard rijden en niet te veel tijd verliezen op je concurrent? Wie laat zich gek maken, wie weet het spelletje op de juiste manier te spelen? Dit is de ultieme mogelijkheid om aan te vallen en het moment om de klassering te verdedigen. Het antwoord komt in het bivak in Shaybah, nadat de deelnemers afscheid hebben genomen van een prachtig duinenfeest in dit tweede gedeelte van de marathonetappe. Het zal tot op het laatst spannend blijven.

OUWERWETS GEZELLIG

“Weet je wat een hele leuke bijkomstigheid is van een marathonbivak zonder internetbereik?” is de eerste vraag die Mirjam stelt, terwijl ze zelf al antwoord geeft: “Het was ouwerwets gezellig in het bivak. Iedereen zat gezellig, allemaal door elkaar, te kletsen en te relaxen met elkaar, motorrijders, autorijders of truckers en uit alle windstreken. Deze ‘Legend’ vond dat dus heerlijk om weer eens mee te maken! Ervaringen uitwisselen en elkaar helpen met ‘die tentjes’, haha in het marathonbivak.”

Cursus tentvouwen
Ze heeft dan ook een goede nachtrust achter de rug als ze al voor de wekker, klaarwakker is. “Ik was om vier uur wakker en dacht, ik ga eruit en aan mijn dag beginnen! Ik heb al mijn spullen verzameld en kon toen genieten van de komische show: tent opvouwen! We gaan geen namen noemen maar ik heb verscheidene tentjes gered van de vuilnisbak, haha!”

Onmetelijk hoge duinen
Volgens Mirjam zaten er in deze editie van de Dakar rally 3 echte duinen-etappes. Twee heeft ze met goed gevolg afgevinkt en hoe is dat met de derde gegaan? “Wat heb ik genoten van het tweede gedeelte van de marathonetappe! Misschien was deze special niet geheel foutloos maar wat was het bijzonder, het was verreweg de allermooiste duinendag! Fantastisch! Het was gevaarlijk, het was hoog, heel hoog, soms gemeen, soms heel zacht, nou, het had gewoon alles. De zon maakte het af en toe moeilijk om de conditie van een top van een duin te kunnen inschatten. Die duinen waren zo prachtig mooi, ik was me er ook echt van bewust dat ik een geluksvogel was die wel op een hele unieke locatie reed. Als je daar zo onderaan zo’n berg met zand staat dan voel je je heel erg nietig en klein hoor. Dan keek ik naar die duinen en dacht ik: ‘hoe dan?’ Er leek soms geen einde aan te komen, zo hoog. Maar ja, dan zag ik een spoortje lopen en dacht ik, oké, het kan dus wel. Vol in de zesde versnelling viel ik dan zo’n zandberg aan, maar moest al snel terug naar de vijfde om boven te komen, echt heel erg gaaf!”

Ze heeft een paar keer geholpen om andere deelnemers te helpen die vastzaten, soms raakte ze de aansluiting kwijt op de vlakke stukken maar kwam dan weer terug in de duinen. De zon maakte het af en toe moeilijk om de conditie van een top van een duin te kunnen inschatten.
Ze heeft haar pastaatje achter de kiezen, een verfrissend colaatje gedronken en geniet nu van een bakkie koffie. Ze maakt zich op voor de laatste twee dagen. “Nog twee etappes voor de boeg, morgen de laatste duinendag en dan volgt zondag na de allerlaatste special stage, als alles goed blijft gaan, het podium!”, laat een opgewekte Mirjam weten.

Etappe 12: Finish 51ste   Algemeen klassement 51ste
                       Finish Rally 2-klasse 31ste –   Algemeen Rally 2-klasse 29ste

14-01-2023
ETAPPE 13
SHAYBAH -> AL-HOFUF
669km total – Special Stage 154km

Het vertrek uit het Empty Quarter zal om meer dan één reden beslissend zijn. Het is de laatste gelegenheid om nog eenmaal te surfen op de machtige duinkettingen, anderzijds kan deze laatste, grote etappe ook een mogelijkheid om verschil te maken, in te lopen of wellicht één of twee plaatsen op te schuiven in het klassement. De korte special beperkt de kans op schade, maar het fysieke en mechanische uithoudingsvermogen kan nog een verschil maken.

SURFEN OP DE ZANDDUINEN

Mirjam nam, met een heel mooi resultaat, in stijl afscheid van het imposante Empty Quarter. “Oh, wat een heerlijke special stage weer. Deze duinen waren minder hoog, het waren duinen waar je heerlijk op kon surfen. Al slalommend ben ik door de special gereden. Ik moest natuurlijk ook wel aan het werk, ook met m’n koppie. Dat begon al aan de start”.

Tip van Allard
Aan de start van de laatste duinen etappe werd ze geïnterviewd door Allard Kalff van RTL. “Vraagt Allard me ineens of ik weet aan welke kant ik start. De start ging namelijk in paren, dus twee motorrijders tegelijk. Ik had geen idee aan welke kant ik zou staan. Zegt Allard tegen me: ‘Ga maar aan de linkerkant staan, die lijn is veel beter om te starten want je krijgt zo dadelijk gelijk een bochtje’. Dat was een perfecte tip van hem want ik heb m’n ‘start-genoot’ niet meer terug gezien, haha!”

Koppie erbij
Soms moet je gewoon nuchter nadenken en vertrouwen op je eigen kunnen. Zelfs als alles anders lijkt te zijn. “Komt er ineens midden in de special een motor op mij af rijden! Huh? Ik kijk nog eens op het roadbook en denk, nee joh, over een paar kilometer komt er pas een waypoint. Even later, komt er weer één mijn kant op rijden. Tja, dan ga je wel twijfelen. Maar goed, lang verhaal kort: ‘rustig blijven, gewoon nadenken en letterlijk en figuurlijk je eigen pad volgen, Pol, niet gek laten maken!’ En zo geschiede… ik ben gewoon doorgereden, en ja hoor, ‘pling’! Ik had het waypoint te pakken! En uiteindelijk reed iedereen weer achter mij!”
Vervolgens reed Mirjam met een groepje van zo’n zes motorrijders op. Snelle jongens, die allemaal voor haar gestart waren. Toen ze doorkreeg dat ze deze rijders bij kon houden was haar mooie positie, al surfend door de duinen, veiliggesteld. “Doordat zij allemaal vóór mij gestart waren en ik gelijk met hen finishte maakte ik op een-ieder van hen weer tijd goed.”

Etappe 13: Finish 36ste   Algemeen klassement 48ste
                       Finish Rally 2-klasse 18ste –   Algemeen Rally 2-klasse 29ste

 

15-01-2023
ETAPPE 14
AL-HOFUF -> DAMMAM
414km total – Special Stage 136km

De Dakar heeft het veld verschillende keren meegenomen op een tocht rond de Rode Zeekust, ook aan het begin van de editie van 2023, die aan de kust van de Arabische Golf wordt afgesloten. Dit is een ongewoon snelle strandspecial met weinig tot geen ruimte voor grote veranderingen in het klassement. Kan er op deze laatste special nog 12 seconden goedgemaakt worden in het topklassement?
De deelnemers hoeven het alleen maar thuis te brengen om mee te kunnen vieren op het podium aan zee.

LAST BUT NOT LEAST

Mirjam blijft er maar om lachen: “Die laatste etappe was zéker niet mijn beste en dat is een understatement, haha! Het was een beste bende, zoals mijn teamgenoot omschreef. Het was superglad en ik was denk ik al drie keer onderuit geschoven. Maar toen zag ik dat de rijders die na ons waren gestart werden omgeleid. Ze reden over een open vlakte links van ons en konden zonder problemen doorrijden. Ik dacht, dat ga ik ook doen! Nou, dat was niet zo slim want ik stond meteen muur- en muurvast in een grote modderbak! Wat een ellende. Ik weet niet wat het was maar het leek wel cement. De organisatie had op de laatste dag nog een ‘verrassing’ in petto. Overal lagen motoren en stonden rijders vast. Er moesten auto’s en sleepkabels bij komen om de motoren eruit te trekken. Eentje moest er zelfs door een helikopter van de organisatie uitgetrokken worden. Gelukkig had ik geen auto of helikopter nodig, maar kon ik het redden met de hulp van mijn teamgenoot Wesley (Aaldering) die zich daar ook vast had gereden. Zonder zijn hulp had ik daar nu waarschijnlijk nog gestaan.”

Etappe 14: Finish 78ste   Algemeen klassement 49ste
                       Finish Rally 2-klasse 52ste –   Algemeen Rally 2-klasse 29ste

 

0 Lees verder

YES! THIS GIRL IS ON FIRE!

MIRJAM WINT OVERTUIGEND WOMEN FIM BAJAS WORLD CUP 2022
Met de overwinning van de Dubai International Baja 2022 in het damesklassement sluit Mirjam het jaar op uitzonderlijke wijze af: Elke wedstrijd waar zij aan deel nam, over de gehele wereld, wist ze te winnen! En dat doorzettingsvermogen leverde haar maar liefst twee wereldtitels op.

UITZONDERLIJK: TWEE WERELDTITELS IN ÉÉN JAAR
“Ik ben oprecht blij dat het me gelukt is om deze wereldtitel te prolongeren. Het was een pittig jaar maar uiteindelijk kijk ik met erg veel genoegdoening terug op alle wedstrijden.”

Het besef dat zij toch echt wel een uitzonderlijke prestatie heeft neergezet dit seizoen, begint langzaam tot haar door te dringen. Hoe dat voelt, Mirjam?
“Eh, ja… ik probeer het te beseffen; Dakar gewonnen, Wereldkampioen Rally Raid en nu ook nog Wereldkampioen Baja. Als je het zo achter elkaar uitspreekt, word ik er eigenlijk wel stil van. Het gaat ook echt niet zo makkelijk als het nu lijkt. Letterlijk, bloed, zweet en tranen en af en toe een behoorlijke dosis vertwijfeling heeft het gekost. Toch ben ik blij dat ik nooit heb opgegeven, dat staat niet in mijn woordenboek!”
0 Lees verder

DUBAI INTERNATIONAL BAJA 2022

MIRJAM WINT DERDE FIM BAJA WORLD CUP WEDSTRIJD

Mirjam had het druk in de week dat ze in Dubai zat. Hoofddoel daar was om de Dubai International Baja 2022 te gaan rijden maar nam gebruik van de gelegenheid om te testen in de machtige zandduinen. Ze zat er alleen, zonder haar toegewijde Henkjan Somsen -steun en toeverlaat tijdens wedstrijden- en die heeft ze best gemist. Toch wist ze haar focus te houden op haar doelstellingen. Mirjam doet verslag:

 

“Zoals gebruikelijk waren het weer lange dagen en ik miste in veel gevallen Henkjan. Zelf achter het stuur in de auto, zelf alle tijdschema’s driedubbel checken, zelf inkopen doen, maar vooral zelf aan ieder detail denken zonder enige back-up. Zo regelde ik voor de wedstrijddagen toch voor de zekerheid ‘wake-up calls’ in het hotel. Want wat als mijn wekker niet afgaat? Of ik erdoorheen slaap? Dan is het ‘weg kampioenschap’. En de dag even doornemen -zowel vooraf als achteraf-, even sparren met iemand die het spelletje ook snapt en zowel op tactisch als technisch gebied kan bijdragen, het zat er deze keer helaas niet in.”
Mirjam heeft zich in Dubai aangesloten bij het SRG Motorsports team voor technische ondersteuning: “Prima kerels voor de motor en technische service. Ik heb eerder met ze gewerkt en wist dus ook dat ik voor wat betreft de papieren, tijden, briefings of wat voor andere overige zaken op mijzelf aangewezen was.”

 

Etappe 1
“Mijn eerste dag verliep niet echt geweldig, ik pakte wel 23 minuten voorsprong op de nummer twee bij de dames, Margot, maar werd slechts 19e overall en dat viel mij tegen. Er deden vijf dames mee (van de 45 motoren) en dat is voor ons doen een hele mooie opkomst. Mijn twee grootste rivalen waren Joanna uit Polen en Margot uit Andorra. De andere twee dames Alona uit Israël en Elisha uit Dubai, van oorsprong uit Groot-Brittannië, streden niet mee voor de wereldtitel. Joanna, Margot en ik hadden in principe alle drie nog kans op de wereldtitel.

De eerste etappe mocht ik als vierde starten. Omdat er geen proloog was moest de organisatie zelf met een startvolgorde komen. Zij pakten de top tien uit het klassement en draaiden die om. Dus de nummer tien vertrok als eerste en de nummer één als tiende, gevolgd door de rest van het klassement op normale volgorde.

Ik was om twee tactische redenen blij met die startvolgorde; ten eerste omdat mijn rivale Joanna nu twee plaatsen voor mij startte en ik zo tijdens de wedstrijd haar snelheid en mijn eventuele voorsprong of achterstand in kon schatten en mijn tactiek daarop aan kon passen. Ten tweede omdat er nu nog een aantal snellere rijders van achteren zouden komen waar ik misschien gebruik van kon maken en bij aan kon pikken.”

’s Ochtends bij de start moest de organisatie duidelijk nog even op gang komen. Eerst waren ze bij vertrek uit het parc-fermé de roadbooks voor de motoren kwijt, vervolgens was er bij geen enkele ‘stop’ een klok te bekennen. Bij iedere ‘stop’ hoort een klok te staan; bivak uit, einde verbindingsroute, opstellen start, de start zelf. En om de chaos compleet te maken hadden ze bij de start ook geen starlijst en wisten zij dus niet wie ze wanneer op moesten roepen. Dat gaat bij de eerste tien nog wel goed want die toprijders rijden voor de prijzen en weten zelf allemaal wel hoe of wat, maar de rest van de deelnemers weten dat vaak niet. En wanneer dan zowel de deelnemers als de organisatie het niet meer weten? Nou, dan is chaos gegarandeerd!

 

Maar goed, Mirjam ging van start met slechts drie spoortjes voor haar. “Al binnen één kilometer ging er één spoortje naar links, één naar rechts en degene die het derde spoor zou moeten leggen stond braaf op mij te wachten omdat hij geen verkeerde keuze wilde maken. Tja, dan wacht je op de volgende rijder en ga je daar achteraan rijden? En het leuke was, we konden gewoon het pijltje van de GPS volgen, deze hele Baja kwam er geen roadbook-navigatie aan te pas. In principe reden wij gewoon in één rechte lijn van waypoint naar waypoint en kon je ook niet ‘echt’ fout rijden, hooguit iets verkeerd of omrijden maar zeker niet verdwalen.
En toen had ik dus nog maar twee spoortjes voor mij. Maar dat ik ook die binnen een paar kilometer kwijt zou raken had ik niet verwacht. Ik kreeg Kurt en Joanna, als eerste en tweede gestart, al binnen drie kilometer in het vizier. Ze waren respectievelijk 4 en 6 minuten voor mij gestart en voor ik er erg in had was ik ze al voorbij. Kurt reed zich vast in een duin en Joanna is duidelijk geen liefhebber van het zand. Ik reed op kop! Geen spoortjes meer om in de gaten te houden, niemand meer om naartoe te rijden, gewoon gas erop.

Uiteraard kwamen de overige rijders uit de top tien langzaam maar zeker één voor één voorbij. Tot mijn grote spijt was ik niet in staat om bij hen aan te pikken. De route was afwisselend langzaam, snel, technisch, duinen en open vlaktes. Ik kon geen ritme en daardoor ook geen stabiel tempo vinden. Uiteindelijk kwam ik moe maar zeker niet voldaan aan de finish. Ja natuurlijk had ik een mooie voorsprong in het damesklassement en bijna foutloos gereden, maar ik was niet tevreden over mijn snelheid. Ik was 19e overall geworden en had eigenlijk wel een positie bij de eerste 15 verwacht…”

Etappe 2
“Dag twee reden wij de route andersom. Niet exact dezelfde route, maar we zaten wel in hetzelfde gebied en we reden de route in de tegenovergestelde richting van de eerste dag. En dat maakte een mega verschil. Vanaf deze kant ‘liep’ de route wel. Een topdag, het tempo zat er goed in. Ik reed soepeltjes en wederom foutloos. Dag twee eindigde met een 13e positie overall, wat mij uiteindelijk naar de 12e positie in het eindklassement in Dubai bracht. In de eindstand om de wereldtitel pakte ik daarmee een 8e plek overall, één positie beter dan vorig jaar, met hetzelfde aantal punten als de nummer 7. Daar ben ik blij mee. En… wereldkampioen Baja bij de dames!”

0 Lees verder

Recente berichten

0