Nieuws – Mirjam Pol

BE A VOICE,
NOT AN ECHO

MIRJAM POL GEEFT DAKAR-PRESENTATIE IN THEATER

Dakar 2020: de andere kant van de medaille

Dakar 2020 was in meerdere opzichten een bijzondere editie met de nodige ups en downs. Mirjam behaalde haar beste klassering ooit, maar dit werd overschaduwd door het verlies van twee van haar collega-motorrijders. Haar motor is ondertussen terug uit Saudi-Arabië, dus vond zij het hoog tijd om nog eens goed terug te blikken.

Mirjam: “Afgelopen januari werd ik in mijn geboortedorp Borne gekozen tot ‘Sportvrouw van het jaar’. Ik geef regelmatig presentaties maar die zijn nooit toegankelijk voor derden en ik krijg dagelijks, bij ons aan de pomp, in het dorp, op trainingen en wedstrijden, op evenementen, noem maar op, de meest uiteenlopende vragen over de Dakar. Daardoor ontstond het idee om dit jaar bij ons in het dorp een presentatie-avond te houden voor iedereen die geïnteresseerd is.”

Mirjam verhaalt in Kulturhus Borne

Mirjam Pol neemt haar publiek mee naar Saudi-Arabië, waar ze een kijkje achter de schermen geeft van de Dakar Rally. Vol passie en humor vertelt zij over de mentale en fysieke uitdagingen onderweg. Problemen moeten worden opgelost en doelen moeten worden bijgesteld. Niet alleen kan Mirjam met een aanstekelijk enthousiasme vertellen over alles wat ze heeft meegemaakt, ze heeft ook de unieke gave om grote problemen klein te maken. Pijn is altijd tijdelijk. Even de weg kwijt, ach zo zie je nog eens wat en aangereden door een auto? Ja, maar er was gelukkig niet zoveel kapot.

Mirjam Pol over de Dakar-presentatie in het Kulturhus in Borne: “Wij gaan er een mooie avond van maken en ik hoop dat de gasten zullen genieten van mooie, indrukwekkende en soms ook heftige beelden en verhalen van de afgelopen Dakar 2020. Wat je mag verwachten? Een kijkje achter de schermen. Op televisie wordt een dag van ons samengevat in ongeveer anderhalve minuut. En er gebeurt natuurlijk nog zoveel meer. We gaan het over de problemen onderweg hebben, een stukje voorbereiding, het leven in het bivak, navigeren en nog heel veel meer.”

 

Informatie over deze avond

Vrijdag 13 maart, aanvang 19:30 uur. Theaterzaal van het Kulturhus in Borne.

Kaarten vooraf te bestellen, geen kaartverkoop op de avond zelf aan de balie.

Kaarten zijn €10,- incl. pauzeconsumptie en verkrijgbaar via: https://www.kulturhusborne.nl/Agenda/Mirjam-Pol

0 Read More

FINISH VOOR MIRJAM POL OP 3 VERSCHILLENDE CONTINENTEN

_____________________ ETAPPE 12 ___________________________

FINISH VOOR MIRJAM POL OP 3 VERSCHILLENDE CONTINENTEN

Vandaag heeft Mirjam een unieke prestatie neergezet door de Dakar op de drie verschillende continenten uit te rijden. Als enige Nederlandse motorrijder en als enige vrouwelijke coureur ter wereld, heeft Mirjam de zwaarste rally ter wereld uitgereden in Afrika, Zuid-Amerika én nu dan ook in het Midden-Oosten.

Fysiek zwaar, mentaal heel heftig

De eerste editie van Dakar in Saudi-Arabië is een heftige rally geweest, in meerdere opzichten. Fysiek kreeg Mirjam het één en ander te verduren. Ze maakte een heftige crash mee in het eerste gedeelte van de Marathon-etappe op woensdag. Nadat de artsen haar hadden onderzocht bleek dat ze, onder andere, een gescheurde spier in haar bovenbeen opliep. Maar deze editie was vooral mentaal heftig. Paolo Gonçalves, voormalig teamgenoot van Mirjam kwam om het leven in de zevende etappe. Uit respect voor Gonçalves en ook om de motorrijders de mogelijkheid te geven om te rouwen werd de achtste etappe niet verreden door de deelnemers op de motor en de quad.

Donderdag 16 januari werd Edwin Straver na een hele zware crash met een helikopter afgevoerd naar het ziekenhuis in Riyad. Mirjam was ter plaatse van het ongeval en heeft zoveel mogelijk hulp geboden.

41ste Algemeen

Door deze heftige gebeurtenissen is het voor Mirjam op dit moment nog moeilijk om enthousiast en blij te zijn met haar prestaties in deze Dakar. Dat siert haar als mens maar doet haar tekort als sporter. Vandaar dat wij toch haar prestaties vermelden:

Mirjam finishte vandaag (vrijdag 17 januari 2020) als 41ste motorrijder in het Algemeen Klassement, ze werd 2e in het dames-klassement en tevens 2e Nederlander bij de motoren.

0 Read More

Voor altijd Edwin’s etappe…

Mirjam is in het bivak aangekomen

We hebben zojuist telefonisch contact met Mirjam gehad. Door de zware crash van Edwin Straver, waarbij zij hulp heeft verleend, is ze zwaar aangeslagen. “Op dit moment is even niets wat met Dakar te maken heeft belangrijk, enkel Edwin die vecht voor zijn leven”, laat Mirjam weten.

Uit respect voor Edwin en zijn familie en voor Mirjam willen we het hier even bij laten.

0 Read More

MIRJAM AAN DE TELEFOON…

_____________________ ETAPPE 10 ___________________________

MIRJAM AAN DE TELEFOON…

Terwijl we ervanuit gingen dat we haar vandaag niet zouden kunnen spreken, gaat de telefoon ineens over en hebben we Mirjam aan de lijn: “Heb je toevallig al beelden gezien? Ik lijk wel opgevuld met botox!”, begint ze haar verhaal. Als Mirjam begint met een grapje volgt er meestal iets dat een tikkie ernstiger is. Ook nu is dat het geval; ze heeft haar bovenbenen behoorlijk ernstig geblesseerd.

Gescheurde spier in bovenbeen

“Vandaag was een hele vreemde dag eigenlijk. Er was een hele harde storm, en die duinen zijn wel heel verraderlijk. Je hebt een high speed plateau, die gaat weer over in een duin en die duin kapt drie meter voor de top ineens af! Ik kan het niet eens zo goed uitleggen. Maar goed, ik had al vrij snel in de gaten dat ik mijn gedachten er goed bij moest houden. Toch liet ik mijn concentratie even verslappen en toen ging het gelijk fout!”

Mirjam vertelt verder: “Ik weet niet eens meer wat er precies gebeurde; waarschijnlijk keek ik even op mijn roadbook maar in elk geval niet goed vóór mij. Ik moest vol in de ankers maar had ook wel gelijk door dat ik het remmend niet ging redden dan zou ik erbij verongelukken. Dus gas erbij gegeven maar dan spring je dus de duin af en die klap kon ik niet meer opvangen. Ik klapte met m’n hoofd vol op de navigatie en, met al m’n spieren aangespannen, klapte ik met mijn bovenbenen langs de tank!”

Ze was even dizzy, heeft wat water gedronken en sloot zich vervolgens aan bij een paar motorrijders die voorbijkwamen. Ze voelde wel duidelijk dat er iets niet goed zat met haar bovenbenen.

Een goed gesprek met de meiden

In het bivak is ze gelijk doorgegaan naar de medicals om zich te laten masseren. Zij gaven aan toch even met de arts te overleggen en een echo te laten maken. Haar rechter boven- been is zwaar gekneusd, erg pijnlijk. Maar in haar linker bovenbeen heeft ze een spier gescheurd en dat is een blessure waarvan ze verwacht morgen in de duinen last van te krijgen. Op de motor staan is erg pijnlijk. Ze heeft goede pijnstillers gekregen en zit nu met Laia, Kirsten, Sara en Taye (alle dames die gestart zijn in het motorklassement rijden nog!) de Dakar 2020 door te nemen; Een hele heftige Dakar, in meerdere opzichten…

0 Read More
0