PODIUM! – Mirjam Pol

QATAR EERSTE WEDSTRIJD VOOR MIRJAM IN FIM BAJA WORLD CUP 2023 

Nadat Mirjam haar aanwezigheid op de Motorbeurs Utrecht met een goed gevoel had afgesloten ontving zij een bericht waarin bleek dat het format van de FIM Baja World Cup 2023 te zijn gewijzigd. De World Cup bestaat dit jaar uit een serie van acht wedstrijden. De bajas zijn verdeeld over de Golfstaten en Europa. De competitie ging begin februari van start met de Saudische Baja. Pas na afloop van die eerste wedstrijd werden de gewijzigde reglementen bekend gemaakt.

Hierdoor werd het onverwachts snel schakelen voor Mirjam omdat de inschrijving voor de tweede wedstrijd, de Qatar International Baja in Qatar, op het punt stond om te sluiten!

Mirjam tijdens de persconferenties, one of the top guys!

Niet ideaal
“Het is zeker niet hoe ik normaal mijn voorbereiding doe of aan een wedstrijd begin maar het heeft totaal geen zin om daar te lang bij stil te staan. Feit is, dat ik vannacht (maandag 13-3/dinsdag 14-3) ben gearriveerd in Qatar en met een lokaal geregelde motor donderdag 16 maart aan de start sta van de Qatar International Baja, mijn eerste wedstrijd voor de World Cup 2023!
Dinsdag krijg ik nog de mogelijkheid om een stukje met de motor te rijden, testen en af te stellen. Woensdags is de keuring, safety equipment moet worden gemonteerd en vervolgens hebben we de persconferentie. Donderdag ga ik de proloog verkennen. Daarna wordt de proloog gereden en zal de ceremoniële start en het podium zijn. Vrijdag en zaterdag: de wedstrijd! En… zondagochtend weer terug”, aldus nuchtere Mirjam die het positief bleef benaderen.

Woensdag 15 maart

WERELDTITEL VERDEDIGEN

Na de, lichtelijk chaotische, eerste dagen in Qatar begon Mirjam in het ritme te geraken en viel alles een beetje op zijn plek. Ze kon zich nog net op tijd inschrijven en moest vervolgens snel schakelen om alles voor elkaar te krijgen voor deze tweede ronde in het FIM Bajas World Cup 2023. En hoe ze het heeft geflikt, geen idee maar het is haar gelukt. Ze werkte haar administratieve en technische keuringen af, stond in het bivak van de Qatar International Baja met een motor en een startnummer!

Maar liefst 50 motor-en quadrijders stonden gereed om de administratieve en technische keuringen af te werken. In dat deelnemersveld zaten vier juniorrijders, veertien veteranen en vier vrouwen. Als verdediger van de wereldtitel reed Mirjam met startnummer 25.

Donderdags in de ochtend verkenden de deelnemers de proloog van iets meer dan 9 kilometer. Die middag werd het startsein gegeven voor de proloog, die vooraf gegaan werd door het ceremoniële gedeelte van de Qatar Baja op het startpodium.
Het resultaat van de proloog bepaalde de startvolgorde voor de allereerste echte kilometers op vrijdag. In totaal wachtte de deelnemers, over twee dagen verdeeld, zo’n 850 kilometer aan parcours.

Zaterdagavond zou duidelijk zijn wie van hen de volle 25 wedstrijdpunten achter haar naam mocht zetten.

Mirjam behield haar rust en bleef gefocust op de wedstrijd, zoals ze het zelf omschreef: ”Ik heb begrepen dat de etappes op verschillende soorten woestijnterreinen wordt gereden en dat we uiterst geconcentreerd moeten blijven om de valkuilen te vermijden, maar vooral om geen waypoints te missen of te verdwalen, want de navigatie schijnt geen peulenschilletje te zijn!”

Donderdag 16 maart

DE EERSTE KLAP IS EEN DAALDER WAARD…

Het waren maar zo’n negen kilometers, de proloog. Toch kan daar al een groot verschil gemaakt worden. Ga je te hard van stapel dan zijn dure foutjes zo gemaakt, rij je te behoedzaam dan kan dat betekenen dat je de eerste echte special achterin het veld moet starten. Mirjam wist het precies goed te doen.

“De verkenning van de route was per auto. We werden over het parcours gereden en er werd niet gestopt. Prima, ik was er blij mee. Ik heb hier geen fiets en negen kilometer lopen, daar zat ik met m’n nog brakke lijf niet echt op te wachten (Mirjam kwam met een flinke verkoudheid/griep in Qatar aan). En het is heel fair want iedere deelnemer heeft dezelfde mogelijkheden om te verkennen. Ik had al wel snel mijn strategie bepaald: gas open en zo snel als maar verantwoordelijk is de proloog afwerken! Ik had goed opgelet en wist bij de finish dan ook dat ik geen foutjes had gemaakt. Wat betreft de waypoints en het roadbook kon het niet mis gaan dus ik heb het roadbook gelaten voor wat het was en ben vol gas van start gegaan”, legt Mirjam uit.

Dat is de juiste strategie gebleken; ze klokte een 16de tijd algemeen en een dertiende tijd bij de motoren. Ze mocht daardoor  de eerste echte etappe als zestiende van start. “De eerste special ging een heel ander verhaal worden, toen werd het navigeren ook erg belangrijk. Ik zat de hele dag op een motor die, omdat ik hem niet goed ken, veel energie vroeg van mij. En doordat ik niet helemaal topfit was moest ik mijn energie goed zien te verdelen.”

Donderdagavond wachtte de deelnemers op de boulevard nog het ceremoniële podium.

Vrijdag 17 maart

KISTRIJDER 2.0 

Niemand heeft gezegd dat het gemakkelijk ging maar… als je je ergens in vastbijt kom je best wel ver, bleek wel. Wist Mirjam een goede twee weken geleden nog niet eens van een deelname aan de Qatar Baja, in de eerste etappe liet ze zien dat ze zich prima redt in haar ééntje tijdens de Baja in Qatar. Na de finish van de eerste wedstrijddag gaf ze haar geleende motor zelfs een technische check-up!

“Tja, juist met een motor die niet de jouwe is, ben je extra voorzichtig en daar zorg je goed voor. Doordat ik geen assistentie heb, doe ik het dus maar zelf. Dus motor heeft een servicebeurtje gehad en staat weer netjes in het Parc fermé. Ik ben deze Baja zeg maar kistrijder 2.0., haha”, lacht Mirjam als we haar spreken.
En reden tot lachen heeft ze wel, want het ging vandaag best lekker. Ze merkt wel dat de motor net een beetje snelheid mist ten opzichte van de rallymotoren waarmee gereden wordt: “Maar het verschil blijft behapbaar doordat het terrein behoorlijke navigatieskills vereist en daar zit wel mijn pluspunt. Ook al is het achteraf moeilijk uit te zoeken of je alle waypoints hebt gehaald.”

De officiële uitslag liet lang op zich wachten. Het voorlopige klassement liet een heel mooi resultaat voor Mirjam zien; ze finishte als negende. Daardoor stond ze in het algemeen klassement in de top tien! En dat had ze wel gehoopt maar zeker niet verwacht. “Ook al kan er nog wel het één en ander wijzigen, door hulp aan gecrashte deelnemers. Ik ben blij met hoe het ging en dat is het belangrijkste”, eindigt Mirjam haar verhaal.

Vrijdag 18 maart

TOPPRESTATIE

Mirjam hield na de eerste wedstrijddag nog een duidelijke slag om de arm, aangaande haar finishplek en finishtijd. Later in de avond, toen de lijst met definitieve uitslagen binnen kwam, bleek vooral de lijst met straftijden wel heel erg lang.
En… Mirjam stond daar niet op, ze was een van de weinige deelnemers die alle waypoints had gehaald. Uiteindelijk hield dat ook in dat Mirjam doorschoof naar een achtste positie. Ze stond dan ook als achtste aan de start van de laatste etappe. “Ik schrok ervan, die lijst met penalties! Het was ook zeker geen makkelijke etappe, zeker het vinden van alle waypoints was niet appeltje-eitje,  maar wel echt mijn ding natuurlijk”, liet Mirjam vanuit Qatar weten.
De laatste dag stond voor Mirjam in het teken van ‘zorgen dat je erbij blijft!’. Maar al snel werd duidelijk dat het navigeren een nog grotere rol speelde dan de voorgaande dag. En, navigeren en haar eigen pad volgen, dat kan ze!

Mirjam volgt altijd haar eigen pad…

Op het Podium!
Mirjam: “Wow! Ik weet niet wat ik zie! Dat is echt gaaf; ik ben gewoon derde algemeen geworden! Ik sta vanavond tussen de kerels, en zeker niet de minste, op het podium. Wat een beloning voor het harde werken vandaag, zeg. Ik had de hele dag een slinger van rijders achter me aanrijden. Het was echt een lastige dag maar ik heb toch 5 plaatsen in het algemeen klassement goed weten te maken! Ik had het in eerste instantie helemaal niet in de gaten, totdat ik door iedereen werd gefeliciteerd, andere rijders, hoge Qatar functionarissen, iedereen kwam me feliciteren en handen schudden!”

Geen assistentie maar niet alleen
Wie had dat gedacht? Op het allerlaatst inschrijven, niet de voorbereiding hebben die ze graag wil, geen assistentie en rijden op een motor die niet van haar is. Mirjam: “Wat ben ik Gerard ongelofelijk dankbaar! Ik mocht op zijn motor rijden, hij stond met de motor op een aanhanger achter de auto al op mij te wachten toen ik hier arriveerde. Hij heeft me zoveel mogelijk met raad en daad bijgestaan. Ik had dan wellicht geen officiële assistentie maar zijn hulp gaf mij het gevoel dat ik best professioneel bezig was.”

0