DAKAR 2024 “THE ADVENTURE OF A LIFETIME, THE TASTE OF THE EXTREME…” – Mirjam Pol

DAKAR 2024 “THE ADVENTURE OF A LIFETIME, THE TASTE OF THE EXTREME…”

Afgelopen zaterdag, tijdens een groots Dakar evenement in het zuiden van Frankrijk, werd bij Château de Lastours de eerste details van de Dakar rally 2024 onthuld. De A.S.O., de Franse organisatie, presenteerde de route van de Dakar die voor de vijfde keer in Saudi-Arabië plaats zal vinden.

De 46ste editie van de zwaarste rally ter wereld start op 5 januari in AlUla en finisht, zo’n 300 kilometer zuidelijker, in Yanbu.
De start en de finish liggen wellicht dicht bij elkaar, de route maakt dit jaar wederom een grote lus, van west naar oost en vice versa, dwars door het enorme Saudi-Arabië. Veertien wedstrijd dagen; één proloog en twaalf etappes.

48H CHRONO
De ‘wiskundigen’ onder ons zullen waarschijnlijk vragend kijken; 12 etappes + 1 proloog = 13 dagen en niet 14, toch? Helemaal correct! De A.S.O. heeft dit jaar iets ’nieuws’ bedacht.

“De 48-uurs Chrono”, legt Mirjam uit. “Het is een nieuwe etappevorm. Een etappe van ruim 600 kilometer duinen die over twee dagen gereden wordt met de beperkingen van een marathonetappe. Over het gehele parcours liggen acht checkpoints met wat extra faciliteiten. Er wordt ‘s morgens gestart, en… als de klok ’s middags 16.00 uur slaat, moeten alle deelnemers stoppen bij het eerstvolgende checkpoint op hun route.

https://www.dailymotion.com/embed/video/k1F7ZBkiSihauIzaXnB?autoplay=1

Dakar Old School
Mirjam legt verder uit: “En daar overnachten we. Géén verbindingsroute, géén idee hoe je concurrenten het gedaan hebben. Sterker nog, je weet niet eens wie, waar op de route overnacht want er zijn dus acht van dat soort overnachtingsplekken. Er zijn geen tentjes. Geen matrasjes. Niets. Gewoon ergens gaan liggen en zorgen dat je een beetje de slaap kan vatten! We mogen elkaar daar wel onderling helpen maar er is natuurlijk geen enkele vorm van assistentie. De volgende morgen wordt er om 7 uur weer gestart en gaat de wedstrijd verder en leggen we het resterende deel van de 600-kilometer lange route af. En dan wordt de balans opgemaakt, 1 etappe verdeeld over 2 dagen dus.” 

EMPTY QUARTER
Het toneel van deze bijzondere uitdaging is de immense woestijn van het Empty Quarter. Volgens David Castera van de A.S.O. leent het terrein van deze waanzinnige omgeving zich bijzonder goed voor dit nieuwe format.
En om het de topteams in het autoklassement niet te makkelijk te maken: er zullen ook twee aparte stages zijn, één voor de motoren en quads en één voor auto’s en vrachtwagens. Op deze manier is het voor de auto’s onmogelijk om te profiteren van de sporen die de motorrijders achterlaten.
Iedereen zal zijn of haar navigatietalent dus zelf aan moeten spreken!

NIEUWE UITDAGINGEN & BEKEND TERREIN
Bijna 5000 kilometers aan wedstrijdkilometers, enorme zandduinen en moeilijke navigatie? Mirjam wordt daar nu al blij en gelukkig van, bij wijze van spreken. Maar behalve 60% nieuw terrein staat de deelnemers ook 40% bekend terrein te wachten.

 

Hoe denkt Mirjam over de route en andere details die er bekend zijn gemaakt?
“Ik weet het natuurlijk nu nog niet exact, maar… als ik een eerste indruk moet geven over wat er nu bekend is gemaakt van de route? Dan denk ik dat het wederom een zware Dakar gaat worden ook al leveren we één wedstrijddag in. Ik vrees ook minder zand dan de voorgaande editie en juist meer stenen en dat zou ik natuurlijk wel erg jammer vinden.
In tegenstelling tot vorig jaar, waar het gelijk al in de eerste paar etappes af en toe onmogelijk zwaar was denk ik dat het zwaartepunt nu juist op de laatste dagen ligt.”

Mirjam is enthousiast over het nieuwe 48H CHRONO format. “Het is een format dat wel eens heel erg interessant kan worden. Ik vind het wel wat hebben, als deelnemer blijf je als het goed is helemaal in het ongewisse hoe je dag verlopen is. Er zijn geen tussenstanden, geen uitslagen en geen communicatie met de buitenwereld. Je weet zelfs niet eens of je concurrent een bivak verder is gekomen dan jij, of juist niet! Ik hoop dat ze bij die checkpoints wel wat te eten hebben, anders gaat het niet goed komen”, glimlacht Mirjam.

Het digitale roadbook
Er wordt al enige tijd over gesproken; het digitale roadbook op een tablet.
Mirjam hierover: “Op dit moment zijn ze zover dat het systeem goed lijkt te werken. De zichtbaarheid op het tablet tijdens een wedstrijd is wel nog steeds een probleem.
Mijn inschatting is dat de klasse waar ik in rijd, de Rally2, proefkonijn gaat worden en met het digitale roadbook aan de start van Dakar 2024 staat en de RallyGP nog niet.”

0