GEEN DAKAR 2024 VOOR MIRJAM – Mirjam Pol

GEEN DAKAR 2024 VOOR MIRJAM

DRIEVOUDIG DAKARWINNAAR NIET AAN START DAKAR 2024

Onlangs maakte Mirjam bekend dat zij niet deel zal kunnen nemen aan de vijfde editie van de Dakar rally in januari aanstaande. Ze geeft uitleg: “Komende januari sta ik helaas niet aan de start van de Dakar rally in Saudi-Arabië. Ik baal van die keuze, ook al heb ik hem zelf gemaakt.
Eerder dit jaar raakte ik besmet met het 
CoronavirusIn eerste instantie leek ik een redelijk normaal herstel te hebben. Helaas stagneerde dit herstel na een tijdje. Ik heb lange tijd gedacht dat het wel over zou gaan en ik nog wel de tijd voor herstel had. Maar nu moet ik toch eerlijk zijn, eerlijk naar mijzelf en iedereen om mij heen. Ik ben nu op het punt aanbeland waarop ik een keuze moet maken.

Wel of niet zo naar Dakar?
En als ik eerlijk ben naar mijzelf is het helemaal geen keuze, het gaat gewoon niet. Met andere woorden er komt geen Dakar 2024 voor mij.

Ze licht haar beslissing verder toe:
“Zoals ik het zie zijn wij motorrijders gespecialiseerd in ‘risicomanagement’. De uitdaging voor ons is om zo hard mogelijk te rijden zonder te crashen. En dat betekent dan weer; rijden op de grens van je eigen kunnen. In een fractie van een seconde moeten we beslissen, gas open of dicht? Wel of niet insturen? Wel of niet remmen? Wel of niet nú op het roadbook kijken. Kan de motor dit aan? Eén verkeerde beslissing en je ligt op de grond. 

Maar daaraan voorafgaand zit ook nog een heel traject. De meeste risico’s sluit ik in de voorbereiding al uit. Door met een goede voorbereiding, een goede motor, een goed team en fit aan de start te verschijnen. En de risico’s die dán nog overblijven dat zijn de zogenaamde ‘risico’s van het vak’ en die accepteer je als motorrijder. Maar nu is die hele situatie anders. Ik ben niet fit, ik ben niet scherp en dat ga ik voor Dakar ook niet meer worden.”

Niet aanwezig in Eersel
En hoe moeilijk zo’n keuze ook is, het is de enige juiste keuze. Mirjam neemt de aankomende periode de tijd om aan haar herstel te werken. Om diezelfde reden zal zij zondag 12 november ook niet aanwezig zijn bij het Dutch Dakar Event in Eersel.

 

“En dan maken we ergens in de loop van volgend jaar gewoon weer nieuwe plannen, met als hoofddoel Dakar 2025…”

0