DAKAR 2021… – Mirjam Pol

DAKAR 2021…

Met het arriveren van de zomer kwam er ook meer informatie naar buiten over Dakar 2021. Ja, zelfs in deze tijd vliegt de tijd voorbij. De periode voor de perspresentatie van de organisatie van de Dakar is er mondjesmaat al best wel wat informatie naar buiten gekomen m.b.t. de komende Dakar editie. Maar donderdag 11 juni j.l. presenteerde de A.S.O. haar plannen tijdens een 40 minuten durende digitale perspresentatie. 

David Castera, algemeen directeur van de Dakar nam het woord. Over Dakar, over aanpassen aan de omstandigheden, nieuwe ontdekkingen, nieuwe ontwikkelingen en natuurlijk de eerste informatie over de komende Dakar 2021 editie. Het wordt weer een 100% Saudi-Arabië editie. 12 etappes, met start en finish in Jeddah en de rustdag in het noorden in Ha’il.

Dakar 2021 wordt technischer, langzamer, gevarieerder en met duinen van begin tot eind. Start 3 januari, finish 15 januari. Een compleet nieuwe editie, met niet éé kilometer overlap met de afgelopen editie. Klinkt zeer veelbelovend dus allemaal.

Normaal gesproken komt de nieuwe route in april (pre-verkennen), mei (knopen doorhakken en de exacte route bepalen) en september (gedetailleerd roadbook schrijven) tot stand. Nu is daar een nieuwe datum voor geprikt én een nieuwe tactiek. De grote lijnen worden op de computer uitgezet (dat is altijd al zo geweest), maar nu gaan ze het ‘routeteam’ opsplitsen. 1 september vertrekken de eerste twee auto’s om de route te ‘openen’. 2 á 3 dagen later vertrekken er weer twee auto’s en weer 2 á 3 dagen later de laatste twee auto’s. Alle overdag vergaarde informatie wordt ‘s avonds overgedragen aan de volgende ploeg. En dat treintje gaat voortdurend door. Drie verschillende ploegen, met drie verschillende opdrachten, met telkens 2 á 3 dagen daartussen. Er is één maand uitgetrokken om alles in één keer te doen. Ja, het is een uitdaging, maar haalbaar… En past wel een beetje bij Dakar… Soms zit het mee, soms niet, maar wat er ook gebeurt, niet opgeven en ‘keep on going’.

Verder kwamen er ook nog een aantal interessante nieuwtjes/veranderingen naar voren. De A.S.O. heeft een aantal regels doorgevoerd om de strijd vooraan wat eerlijker te maken en de snelheid te drukken. Zo mogen de fabrieksrijders nog maar 6 achterbanden gebruiken (voor 12 etappes), niet meer aan hun motor werken bij de tankstop en slechts 1x een zuiger vervangen zonder tijdstraf. Mirjam hierover: “Hierdoor zullen de fabrieksrijders anders moeten gaan rijden. Zij moeten hun motoren/banden gaan sparen/heel houden en zullen niet meer de hele dag maximaal kunnen gaan. Ik denk dat de strijd vooraan hierdoor mooier wordt om te volgen. Het wordt net weer iets complexer.”

De volgende stap; het digitale roadbook! 

Mirjam: “Ieder jaar zijn er nieuwe ontwikkelingen in Dakar. Veelal kleine vernieuwingen. Soms voor en net zo vaak achter de schermen. Afgelopen jaar kregen wij voor het eerst te maken met het kant-en-klare ingekleurde en geprepareerde roadbook. Dus niet meer de avond van tevoren zelf kleuren en interpreteren, nee, je kreeg je roadbook ‘s ochtends aan de start van de special zonder verdere voorbereidingsmogelijkheden. Nu is het alweer tijd voor de volgende stap, het digitale roadbook! Zoals het er nu naar uitziet gaan wij aankomend jaar in de Dakar rally voor het eerst met een digitaal roadbook rijden. Ik wist dat het er een keer aan zat te komen, want de A.S.O. is al een aantal jaartjes met de ontwikkeling van dit systeem bezig, dus het was een kwestie van tijd. Voor de komende 2021 editie van Dakar zal er slechts één mogelijkheid zijn om met dit nieuwe systeem te rijden/testen en dat is in oktober tijdens de Rallye du Maroc.
En dat zal het einde van het papieren roadbook betekenen. Voor Dakar dan in ieder geval…”

En nog meer nieuws…

Mirjam kan nog meer nieuws melden: “Een ander opvallend nieuwtje is een upgrade van ons veiligheidssysteem. Er komt een nieuw alarm op onze motor (en uiteraard ook voor de auto’s/trucks) die ons 100 á 200 meter voor een dubbel/driedubbel (!! / !!!) gevaar moet waarschuwen. Ik ben zeer benieuwd hoe en wanneer ze dat gaan testen en hoe dat in de praktijk gaat uitpakken. Zou dit kunnen helpen? Zeer zeker! De meeste ongelukken gebeuren bij een !! of !!! uitroepteken gevaarlijke situatie.”

Nog meer?

“Vanaf aankomend jaar worden wij, motorrijders, verplicht een airbagvest en/of jas te dragen. Een systeem dat zich automatisch opblaast tijdens een crash. Dit is voor mij nog even een gevalletje ‘de theorie klinkt mooi, maar ik zie dit in de praktijk/Dakar nog niet werken”, laat Mirjam weten.

Afijn, er zijn weer genoeg nieuwtjes, dus we hebben voorlopig weer stof tot nadenken en discussie. Eind november zal de A.S.O. met een nieuwe presentatie komen met meer details m.b.t. de route, etappe-plaatsen en kilometers.

En waar niet over gesproken werd, maar wat het eerste was waar ik aan dacht toen ik de (globale) route zag. We gaan weer naar het noorden. Oftewel, het wordt weer koud…

 

0