MIRJAM WINT DAMESKLASSEMENT DUBAI INTERNATIONAL BAJA 2021 & TOP 10 IN ALGEMEEN KLASSEMENT – Mirjam Pol

MIRJAM WINT DAMESKLASSEMENT DUBAI INTERNATIONAL BAJA 2021 & TOP 10 IN ALGEMEEN KLASSEMENT

Vrijdag 19 februari stond Mirjam aan de start van haar eerste wedstrijd in 2021 op de motor: de Dubai International Baja 2021. De eerste wedstrijd in de WC Baja 2021. En wat een geweldige start van haar seizoen werd dat:

Vorig jaar maakte Mirjam voor het eerst kennis met het fenomeen ‘Baja’ en dat heeft haar getriggerd om eens te kijken naar een andere voorbereiding richting Dakar 2022:
“Ik heb besloten dat ik dit jaar meer korte, grote internationale wedstrijden wil rijden. Normaal focus ik mij op één of twee rallies per jaar, nu heb ik mijn zinnen gezet op deelname aan de World Cup Baja 2021.”

Uit comfortzone
“Een baja bestaat uit twee of drie wedstrijddagen terwijl een rally uit minimaal vijf wedstrijddagen bestaat. De mensen die mij kennen weten dat ik eigenlijk een dieseltje ben, na een paar dagen kom normaal gesproken pas echt op gang. Baja’s zijn dus wedstrijden die niet echt in mijn straatje liggen daardoor moest ik wel uit mijn comfortzone komen en dat was juist goed en leerzaam”, verklaarde Mirjam.

“Ik heb er enorm van genoten. Weer terug in de woestijn en eindelijk weer op de motor rijden en wedstrijdritme opbouwen. Voor deze baja had ik een motor gehuurd. Vanaf de allereerste seconde moest ik 100% scherp zijn en alles geven want het tempo ligt hoger”, liet ze vanuit Dubai weten.

VRIJDAG 19 FEBRUARI, ETAPPE 1

 

Mirjam neemt leiding in damesklassement
“Pfff, zo’n special vergt wel het een en ander van je!”, is het eerste dat Mirjam laat weten na de eerste special van de DIB 2021. Ze besloot te kiezen voor de strategie ‘Pijl en sporen volgen’ te gaan. Haar vertrouwde roadbook werd daardoor naar de achtergrond gedrukt.

Beetje beurs
Deze strategie bleef dan ook niet geheel zonder gevolgen. Ze maakte een behoorlijke klapper toen ze niet op tijd in de gaten had dat er een afstap van zo’n 2 à 3 meter aankwam. “Normaal zou ik dat in mijn roadbook opgemerkt hebben maar nu was ik net te laat. Maar, de motor heeft geen schade en ikzelf ben alleen een beetje beurs”, legt Mirjam uit.

De special van deze eerste baja werd afgewisseld door duinen en snelle vlaktes met een harde ondergrond. Mirjam: “Ik heb bijna de hele dag alleen gereden, eigenlijk een beetje saai maar af en toe reed er iemand in mijn vizier en kon ik me op diegene focussen en proberen daarbij aan te pikken. Bij de tankstops stond het team op me te wachten om te informeren of alles goed ging, super service van SRG, ze hebben alles perfect geregeld!”

Groot hart
De gemiddelde snelheid lag hoog, ook bij Mirjam, die een gemiddelde snelheid noteerde van 60.8 km/h. In tegenstelling tot een groot aantal andere deelnemers bleef ze vrij van penalties.

“Je moet een groot hart hebben en het gas openhouden”, omschrijft Mirjam in het kort haar eerste ervaring in de World Cup Baja.
Dat hart van Mirjam is blijkbaar groot genoeg en het gas heeft ze opengehouden want na de eerste dag staat Mirjam 13de in het algemeen klassement én leidt ze in het damesklassement.

ZATERDAG 20 FEBRUARI, ETAPPE 2

 

Dieseltje blijkt ook te kunnen sprinten
Voorafgaand aan de deelname van haar allereerste baja gaf Mirjam aan graag in de top 15 van het algemeen klassement te willen finishen. “Het tempo in een baja ligt hoger, ik ben eigenlijk een dieseltje, na een paar dagen kom ik pas in mijn ritme. Een baja is voor mij een soort van ‘sprinten’ vanaf dag 1 en dan ook gelijk 100% scherp zijn en alles geven. Een hele andere strategie, ik denk dat dat goed is en leerzaam voor mij kan zijn”, liet ze weten.

Tevreden
Ze is zeer tevreden over het resultaat van haar eerste wedstrijd World Cup Baja in Dubai: ze finisht als 10de in het algemeen klassement. “Ik ben zeer tevreden. Vooraf had ik niet op dit resultaat durven hopen. De reacties in het bivak zijn ook zeer complimenteus. En dan win ik ook nog het damesklassement!”, is de eerste reactie van een tevreden Mirjam Pol vanuit Dubai.

     

Mirjam heeft haar budget voor de komende Dakar nog lang niet sluitend maar dankzij een aantal trouwe sponsoren die haar zijn blijven steunen, ondanks dat ze niet van start kon gaan in de Dakar 2021, kon ze haar seizoen in Dubai in elk geval starten. Daar is ze haar sponsoren dankbaar voor.

0