RED BULL KNOCK OUT 2018 – Mirjam Pol

RED BULL KNOCK OUT 2018

Mirjam vertelt over de zwaarste strandrace ter wereld…

Scheveningen was op 10 november het toneel van de Red Bull Knock Out strandrace en Mirjam stond met startnummer 129 tussen 999 andere deelnemers te trappelen om te starten.

Zij vertelt zelf over haar bijzondere dag op het strand:

“De kwalificatie heat startte om 09:00 uur. 1000 Rijders van over de hele wereld, uit verschillende disciplines die in het Nederlandse Scheveningen (kunnen de meeste buitenlandse rijders niet eens uitspreken, haha) hun zand ‘skills’ kwamen showen.

Ik mocht starten vanaf de 2e startrij en mijn plan was de eerste 2 ronden flink door te rijden om zo de problemen in de achterhoede voor te blijven en daarna relaxt en gecontroleerd de kwalificatie uit te rijden. Energie sparen voor de finale, zeg maar. De 750 rijders met de beste tijd zouden rechtstreeks doorgaan naar de finale. Normaal moet ik dat toch ‘al cruisend’ makkelijk halen en kon ik in de finale helemaal los gaan!

Maar net zoals 2 jaar geleden mocht het weer niet ‘meezitten’ aan de start. De vorige keer vertrok ik vanaf de 5e startrij en lag ik al voor het starthek al plat. Dit keer niet! Ik kwam goed weg maar… dat duurde al met al nog geen 250 meter! Nog voor wij links het strand op draaiden was het al raak.

Néééé…Niet doen!!!

Ik had een goede start, en zag iemand voor mij voor de bocht (hele flauwe bocht) het gas dicht doen. ‘NEEEEE! NIET DOEN!’, niet als je vooraan rijdt! Niet als je op zand rijdt! Niet als er nog 900 man achter jou aan komt! Openhouden die gashendel!

Maar helaas, het gas ging dicht, hij kwam aan het slingeren en ramde de persoon naast zich. Ze gingen met zijn tweeën over de kop en je voelt het misschien al wel aankomen, ik kon niet naar links of rechts uitwijken en had geen andere keus dan vol in de ankers te gaan. Ik reed vast in één van hun motoren en kwam abrupt tot stilstand. Ik bleef nog overeind, maar wist gelijk ‘dit kan niet goed gaan’. En dat klopte. Net zoals ik op mijn voorganger reed, reed er ook iemand achterop mij. En daar kwam nog iemand overheen, enz. Dat krijg je wanneer je vooraan rijdt.

Het ging allemaal heel snel, maar ik kwam gelukkig wel ‘gunstig’ ten val. Ik viel over de motoren heen op het zand, met mijn motor voor mij en iemand anders bovenop mij. Ik lag goed beschermd, zeg maar. Alles wat er nog overheen kwam raakte mij niet rechtstreeks.

Iedereen stond één voor één weer op, pakte een motor van de stapel en zette de achtervolging in. Ik als laatste, ik keek nog even naar mijn motor en zag wel wat schade, maar verder geen olie, koelvloeistof of benzine. Nog geen 250 meter gereden en mijn hele plan kon nu de prullenbak alweer in.

Plan B dan maar, de achtervolging! En wat was dat mooi! Wat een ellende zie je wanneer je achterin rijdt. En hoe mooi is het wanneer je daar gecontroleerd en zonder al te veel problemen tussendoor weet te glippen. Uiteraard kun je bij zo’n evenement als dit niet volledig uit de problemen blijven, dus naast die eerste valpartij gebeurde er nog wel meer. Ik stond twee keer in de file, kreeg een omleiding, werd er ook nog een keer hard afgereden door een Kawasaki, enz, enz. Een echte Knock Out dus.

Uiteindelijk ben ik vanuit de laatste positie teruggereden naar de 315e plek. Ondanks de wat moeilijke start, ruim gekwalificeerd voor de finale! Het rijden ging ook lekker, het klopte gewoon.

Echter… Eenmaal terug in het paddock bekeek ik de schade aan mijn motor en heb ik de kwalificatie nog een keer aan mij voorbij laten komen, was ik wel verstandig bezig?

Ik had al een paar keer echt geluk gehad en soms moet je het ook niet verder opzoeken. Twee jaar geleden was dat geen probleem, toen stond de Dakar Rally niet twee maanden later op mijn agenda, maar nu? Nu zit dat wel even iets anders. Voor mijzelf durf ik wel in te staan, maar niet voor al die anderen in de baan. Uiteindelijk ben ik dus niet meer gestart in de finale.

De kwalificatie was geweldig en had ik voor geen goud willen missen, maar ik moet over zeven weken ergens anders aan de start staan en ik wilde dat risico niet nog een keer lopen. Klopt het wellicht dan toch? Komt het verstand echt met de jaren??? 

https://youtu.be/_gPr7VV-HI0

0