SILK WAY RALLY 2021 VOORTIJDIG GESTOPT – Mirjam Pol

SILK WAY RALLY 2021 VOORTIJDIG GESTOPT

Mirjam en Kees hadden lang uitgekeken naar de Silk Way Rally. De zware rally zou een paar dagen in Rusland verreden worden waarna de karavaan de Mongoolse grens over zou trekken. Maar helaas… geen Mongolië voor de deelnemers en tevens het einde van de Silk Way Rally voor een groot deel van de deelnemers.

 

 

Snel, stoffig en slecht…
De etappes die wel verreden werden, waren vooral saai en stoffig. Het Russische gedeelte van de rally leek één grote en lange verbindingsroute om daar te geraken waar de uitdagende en mooie etappes zouden liggen. Vandaar dat iedereen zich zo verheugde op de etappes in Mongolië.

Geen Mongolië? Einde Silk Way Rally
De avond voordat de deelnemers de grens van Mongolië over zouden rijden, daar waar de rally echt zou beginnen werd duidelijk dat er helemaal niemand, geen enkele deelnemer, die grens over zou rijden!
De organisatie van de 10-daagse Silk Way Rally had blijkbaar eerder deze week een brief had ontvangen waarin werd gewaarschuwd voor de risico’s waaraan deelnemers van de Silk Way Rally zich bloot zouden stellen in Mongolië.

Dr. Protsenko, ondertekenaar van de brief en tevens verantwoordelijk voor de implementatie en controle van de COVID-19-beperkingsstrategie in de SWR, gaf aan van mening te zijn dat het onmogelijk zou zijn om de rally in Mongolië te rijden. Zijn brief is het gevolg van het feit van de code rood op pandemisch gebied voor Mongolië zou zijn vanwege ‘de sterkte toename van COVID-19-gevallen en de builenpest’. Dat werd geconstateerd door het National Center for Zoonotic Diseases in verschillende regio’s in West-Mongolië waar ook de rally verreden zou worden, vandaar de mening van Dr. Protsenko dat de rally moet worden gestopt.

De organisatie en de FIA en de FIM hebben na overleg besloten ‘Gezien de gecompliceerde situatie en overmacht in verband met de uitbraak van het coronavirus in Mongolië, en zich bewust van zijn volledige verantwoordelijkheid voor de gezondheid van de rallydeelnemers en de lokale bevolking, de grens van Rusland naar Mongolië niet over te steken en Russische etappes te gebruiken om de 11e editie van de Silk Way Rally.’

Helaas, het is niet anders…
Dat betekende voor het South Racing Team, Barren Projects en dus ook voor Kees en Mirjam het einde van de Silk Way Rally. Kees en Mirjam leggen het besluit uit.

Kees: “De rally is over voor ons. We gaan niet van start. Gisteravond kregen we bericht dat de rally niet naar Mongolië kan gaan. Natuurlijk is het erg verstandig, bekeken vanuit alle mogelijke gezondheidsissues, om geen risico te nemen. Maar voor ons lag juist daar in Mongolië de uitdaging; waar 7 van de 10 specials gereden zouden worden en dat is maar liefst 80% (!) van de afstand van de klassementsproeven. De Russische organisatie heeft gedaan wat zij kunnen doen binnen de bestaande regels en besloten om de etappe van vandaag te rijden en morgen nog een keer. Afsluitend wordt de etappe van gisteren nog een keer gereden. Daarna stopt de rally na 5 dagen in Rusland. Ook al rijden we die etappes, eigenlijk enkel lange, saaie verbindingsroutes zover de openbare weg, dan nog zal de minimale afstand om punten te mogen vergeven voor een WK rally niet behaald worden. De organisatie moet namelijk minimaal 14 dagen voor aanvang van de rally de routes opgeven en laten goedkeuren.
Dat, samen met het feit dat vanzelfsprekend onze concentratie, onze racestrategie en de gehele focus totaal verdwenen is, maakt dat wij hebben besloten te stoppen. Ook een aantal andere teams en de overige South Racing Teams hebben hetzelfde besloten.”

Ook Mirjam gaf een reactie, vlak voordat het gehele team weer in het vliegtuig richting Nederland stapte: “Na drie dagen Rusland zouden wij eindelijk Mongolië binnengaan voor de laatste zeven etappes. Daar zou volgens iedereen de rally pas echt beginnen. De eerste Russische etappes bestonden uit lange verbindingsroutes en korte specials met heel veel stof. Dagen van zes- en zevenhonderd km met specials van slechts 87 en 132 km. Die namen we voor lief omdat in Mongolië de strijd los zou barsten; mooie duinen, plateaus, open steppes, van alles. Geen punten voor de stand in de World Cup Cross Country Rally, terwijl deze rally juist dubbele punten op zou kunnen leveren doordat het een zware en lange rally zou zijn. Helaas, het is niet anders…”

0