TOMELOZE AMBITIE VOOR DAKAR RALLY 2022 in de media – Mirjam Pol

TOMELOZE AMBITIE VOOR DAKAR RALLY 2022 in de media

KERSVERSE WERELDKAMPIOENE BAJA KOMT IN KADANS IN DAKAR RALLY

De Nederlandse Mirjam Pol, wereldkampioen FIM Bajas World Cup, vertrok 27 december richting Saudi Arabia om 1 januari 2022 te starten aan de zwaarste rally ter wereld, de Dakar rally. Deze editie is al haar negende Dakar, een dame met de nodige ervaring dus.

De Dakar coureur neemt graag een aantal dagen voor een wedstrijd de tijd om te acclimatiseren en te wennen aan de omstandigheden. Zo ook deze keer. Pol: “Ik ben blij dat ik toch weer die voorbereidingstijd heb genomen, ook al had het voor het afstellen van mijn motor geen zin omdat het parcours voor de shakedown al geheel kapotgereden was door vrachtwagens. Ik was flink verkouden en had kiespijn maar had nog de tijd om daarnaar te laten kijken.”

Kou in Saudi Arabia
In tegenstelling tot wat iedereen zou verwachten was het de eerste paar dagen van de rally ontzettend koud en daar hebben de motorrijders het meeste last van. “Zeker op de verbindingsroutes s’morgens, trek ik alles wat ik bij mij heb aan extra kleding, aan om zo warm mogelijk te blijven. Ik zie er soms uit als een Michelin-poppetje maar blijf wel lekker warm”, laat ze weten.
Met een paar paracetamolletjes lukt het Mirjam Pol haar griep-gevoel naar de achtergrond te drukken en daardoor komt zij steeds beter in haar eigen wedstrijdritme. Dat werpt haar vruchten af, ze rijdt al een aantal etappes mooi constant en weet prima tijden neer te zetten.

Uniek
Pol reed haar eerste Dakar 16 jaar geleden in Afrika, daarna volgden een aantal edities in Zuid-Amerika en won daar in 2009 het damesklassement. Zij verhuisde met de rally mee naar Saudi Arabia en daarmee is zij de enige Nederlandse motorrijder én wereldwijd de enige vrouwelijke coureur die op alle drie de continenten de rally wist uit te rijden.

Niets mis met haar tomeloze ambitie
Behalve haar wereldtitel in FIM Bajas World Cup lonkt Mirjam nu voorzichtig naar het winnen van de Dakar rally 2022. “Hoe mooi zou dat zijn? Zoveel jaar na mijn overwinning in Zuid-Amerika. Ik ga alles op alles zetten om dat doel te bereiken. En dan is een logisch gevolg dat ik ook heel graag, als ik het budget bij elkaar krijg, zou willen deelnemen aan het World Rally-Raid Championship! Dat wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd en daarvan is deze Dakar de allereerste wedstrijd”, laat ze weten vanuit Saudi Arabia. Ambitie genoeg, dus.

Op dit moment staat Pol op de eerste plaats van het damesklassement in de Dakar rally, maar de rally duurt nog lang. Vrijdag 14 januari wordt de laatste etappe van Dakar 2022 gereden en zal duidelijk zijn waar zij staat.

0