YES! WERELDKAMPIOEN – Mirjam Pol

YES! WERELDKAMPIOEN

MIRJAM IS WERELDKAMPIOEN FIM W2RC!
In januari van dit jaar won Mirjam heel knap de zwaarste rally ter wereld, de Dakar, in het damesklassement. Die rally was tevens dit jaar voor het eerst ook de openingsronde van het FIM World Rally-Raid Championship (FIM W2RC), het officiële wereldkampioenschap rally. Nu de laatste wedstrijd is verreden mag zij zich nu ook officieel Wereld Kampioen FIM W2RC 2022 noemen!

Één seconde is genoeg
“Daar ben ik heel erg trots op!”, is haar eerste reactie. “Ik ben blij met het gehele verloop van mijn FIM W2RC seizoen. Ik heb echt alles op alles gezet, en er tot op de allerlaatste meters keihard voor geknokt. Het hele seizoen was een flinke strijd en hevige weerstand met de concurrentie. Uiteindelijk ging het tussen mij en een Spaanse. 
De Rallye du Maroc begin deze maand gaf de doorslag; na 6 dagen en 1500 km racen was het uiteindelijke verschil 1 minuut en 25 seconden! Van mij had het verschil groter mogen zijn hoor, maar… als het er op aankomt heb je aan één seconde verschil genoeg.”

Keihard voor geknokt
Op de definitieve uitslag moest ze nog even wachten, er bleken wat onduidelijkheden bij de organisatie, maar ze mag zich nu toch echt officieel Wereldkampioen Rally noemen. “Vorig jaar sleepte ik, redelijk onverwacht, de Wereldtitel Baja binnen, dat vond ik al geweldig. Maar nu Wereldkampioen Rally? Hoe mooi is dat! Ik rij bijna mijn hele leven al motor, mijn halve leven rallies en nu mag ik mij Wereldkampioen Rally noemen…”, laat Mirjam weten als het bericht tot haar doordringt, “dat voelt wel heel bijzonder”.

Eenmalig avontuur
Op de vraag of dit een mooie afsluiter van het jaar is antwoord Mirjam: “Nee, nee. We zijn nog niet klaar! Eind november vertrek ik voor de finalewedstrijd van het WK Baja in Dubai om mijn titel te verdedigen. Ik sta op dit moment niet bovenaan in het klassement, maar ik heb wel goede kansen. De finalewedstrijd telt dubbel en de Dubai International Baja is een wedstrijd naar mijn hart; zand, heel veel zand… Dus wie weet wordt dit jaar nóg mooier. 
En, voor wat betreft volgend jaar; mijn focus ligt op mijn tiende Dakar deelname komende januari en daarna weer op het WK Baja. Helaas, ik zou uiteraard heel graag mijn wereldtitel in het W2RC verdedigen maar daar is simpelweg geen budget voor. Dit was een eenmalig avontuur en wát was het geslaagd!” 
0